Pensioenkortingen compenseren?

Pensioenkortingen moeten mogelijk worden gecompenseerd door het pensioenfonds. Dat bevestigt advocaat en hoogleraar Europees pensioenrecht Hans van Meerten na eerdere berichtgeving van consumentenprogramma Kassa.

Actualiteit

Een uitspraak in een zaak rond het pensioenfonds Reiswerk Pensioenen (inmiddels overgenomen door pensioenfonds PGB) kan mogelijk grote gevolgen hebben. Een van de uitkomsten zou kunnen zijn dat Nederlanders die zijn gekort of worden gekort op hun pensioen moeten worden gecompenseerd. "De rechter zou bijvoorbeeld kunnen besluiten dat elke korting boven de 5 procent disproportioneel is", zegt Van Meerten. "In deze zaak gaat het mogelijk om miljoenen euro's."

Advocaat Van Meerten bepleit dat er sprake is van eigendomsrecht op het opgebouwde pensioen, waar niet zomaar aan kan worden getornd. Daarnaast hebben de deelnemers van het fonds nooit ingestemd met de korting op hun pensioen en ook niet met de overname van hun fonds.

Als de rechter besluit dat individuele toestemming noodzakelijk is voor zulke maatregelen, heeft dat grote gevolgen voor het Nederlandse pensioenstelsel. Het zou voor pensioenfondsen moeilijk worden om grote kortingen door te voeren.

De overstap naar het nieuwe pensioenstelsel zou zelfs ook mogelijk in gevaar kunnen komen omdat individuele deelnemers daar dan ook toestemming voor zouden moeten geven. Van Meerten hoopt dat er binnen een half jaar een uitspraak van de rechter komt.

Meer weten?
Wil je meer weten over de de stand van zaken rondom het PensioenAkkoord en andere pensioenactualiteiten, schrijf je dan in voor:

Daar gaan we uitgebreid in op de actuele pensioenontwikkelingen.

Permanente Educatie: al onze E-learning, Masterclasses, Workshops en Vaardigheidstrainingen zijn geaccrediteerd voor Permanente Educatie.

Informatie

  • Collectief Pensioen, Pensioenakkoord
  • Woensdag 15 september 2021

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas