Pensioennieuws 2009 selectie week 44

778122_news_textureNederlanders schatten pensioenkosten te laag in

Op Pensioenkijker.nl is een interesante poll te zien over pensioenkosten. Even klikken en meedoen en er ontstaat een, in ieder geval naar de stand van zaken van 29 oktober, een onthutsend beeld. Meer dan de helft van de deelnemers aan de poll (inmiddels enkele duizenden) schatten de kosten van AOW en pensioen veel te laag in.
bron: vbnet.nl

Kennis over pensioenkosten is minimaal

Bijna niemand die pensioen opbouwt weet hoeveel hij zelf, samen met de werkgever, daar iedere maand aan kwijt is. Maar liefst 83 procent van de Nederlanders zegt geen idee te hebben van de inleg. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB).
bron: infinance.nl

Schrap pensioenovergangsregelingen en -uitzonderingen

Pensioenregelingen moeten eenvoudiger worden na alle overgangsregelingen en uitzonderingen. Dat vindt werkgeversvereniging AWVN. Volgens het AWVN weten veel werkgevers en werknemers niet meer wat ze kwijt zijn aan pensioenlasten. Daarom is het volgens die organisatie tijd om daar verandering in aan te laten brengen en een versimpeling door te voeren. De organisatie had een vraaggesprek met het Financieele Dagblad.
bron: controllersmagazine.nl

Eerder stoppen kan, maar kost wel wat

Doorwerken tot 67? Wie de kans krijgt, knijpt er toch mooi een paar jaar eerder tussenuit. Er is nu ook vrijwel niemand die de 65 in het harnas bereikt.
De mogelijkheid om eerder te stoppen blijft straks natuurlijk bestaan, ook als het kabinet de AOW-leeftijd in 2020 optrekt naar 66 jaar en vijf jaar later, in 2025, naar 67 jaar. Het kabinet wil dat ontmoedigen. Zo slinkt de pensioenpot bij een vervroegd pensioen. Maar er zijn veel mogelijkheden om te zorgen dat de zee van vrije tijd toch eerder binnen bereik komt.
bron: bndestem.nl

Werkgever weigert pensioenregeling

Zorgbedrijf IBZ heeft een door intermediairbedrijf IZH aangeboden pensioenregeling van Reaal afgewezen, omdat het provisiepercentage van 11,25% maakte dat de aanbieding niet marktconform was. Protest van IZH bij de rechter heeft niet mogen baten.
bron: amweb.nl

Aantal ontslagen verdubbeld

In de eerste acht maanden van dit jaar hebben 85.000 mensen hun ontslag gekregen. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Toen werden 44.000 mensen ontslagen.
Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Werknemers kunnen te maken krijgen met gedwongen ontslag op initiatief van de werkgever of doordat het bedrijf waar zij werken failliet gaat. Het aantal ontslagen door faillissementen liep het sterkst op. In de eerste acht maanden van 2008 kregen 18.000 mensen daar mee te maken. Dit jaar waren het er in die periode 41.000.
bron: ANP

AOW Acties op komst

Vakbonden richten de komende weken hun pijlen op regeringspartijen CDA en PvdA, nu deze hun achterban aan het informeren zijn over het besluit de AOW-leeftijd te verhogen. Vakbondsbestuurders en leden van de FNV die vaak ook lid zijn van de PvdA, maken deze week hun opwachting bij zogeheten AOW-briefings van de PvdA om het verzet
in de achterban op te porren.
bron: gidsonline.nl

Pensioenfondsen krabbelen voorzichtig op

De grote pensioenfondsen in Nederland hebben hun vermogenspositie de afgelopen maanden verbeterd. De dekkingsgraden zijn echter nog niet op een niveau dat het zeker is dat de pensioenen volgend jaar meegroeien met de inflatie of koopkrachtontwikkeling. Drie grote pensioenfondsen, Zorg en Welzijn, PMT en PME, presenteerden donderdag hun prestaties over het derde kwartaal. Zorg en Welzijn boerde het best. Het op een na grootste pensioenfonds van Nederland zag zijn dekkingsgraad op 107 procent uitkomen. Dit betekent dat het fonds voor elke euro aan huidige en toekomstige pensioenverplichtingen 1,07 euro achter de hand heeft.
bron: kluwersalarisadministratie.nl

Ergerlijke bijbetalingen nog niet uit de pensioenwereld

Wanneer zal het buitengewoon ergerlijke probleem van bijbetalingen uit de wereld zijn, wilde CDA-Kamerlid Omtzigt van minister Donner weten? Diens antwoord is klip en klaar:
"Het probleem van de bijbetaling blijft bestaan, zoals ook door de Stichting van de Arbeid is vastgesteld, zolang de rentevoet voor pensioenfondsen en verzekeraars verschillend is en de waarde van de opgebouwde pensioenaanspraken bij waardeoverdracht niet mag wijzigen."
bron: vbnet.nl

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Zaterdag 31 oktober 2009

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas