Pensioennieuws 2009 selectie week 45

778122_news_texturePositon Paper uitvoerbaarheid AOW-plannen kabinet

Met het oog op het komende debat in de Tweede Kamer over de AOW-plannen van het kabinet reageren de pensioenkoepels (VB, UvB en OPF) en het Verbond van Verzekeraars met een gezamenlijke position paper op de brief van het kabinet van 16 oktober 2009.
In de position paper wordt ingegaan op de aanpassing van het Witteveenkader, de gevolgen van flexibilisering van de AOW-leeftijd voor de aanvullende pensioen. Ook wordt aandacht gevraagd voor de gevolgen van de AOW-plannen voor zelfstandigen en vrije beroepsbeoefenaren met een zwaar beroep.
bron: opf.nl

AFM publiceert 5e en 6e leidraad pensioenadvisering

De vijfde en zesde losse aflevering van de ‘leidraad tweedepijler pensioenadvisering zijn recent gepubliceerd. Deze afleveringen genaamd: ‘Passend advies houdt rekening met alle relevante wet- en regelgeving op het gebied van pensioenen’ en ‘Samenvatting aandachtspunten advisering pensioenregeling’ kunt u vinden op de website van de AFM.
bron: afm.nl

Nieuwe rekenrente waardeoverdracht bekend

De rekenrente voor waardeoverdrachten in 2010 is bekend gemaakt. Op grond van de door De Nederlandsche Bank gepubliceerde rekenrentes zal deze 4,122 procent zijn.
bron: infinance.nl

Voorwaardelijkheidsverklaring verplicht

Naast het toeslagenlabel moeten pensioenuitvoerders vanaf 1 januari 2010 ook de voorwaardelijkheidsverklaring uit de toeslagenmatrix opnemen in hun communicatie-uitingen. De teksten uit de Regeling Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling (artikel 6) moeten letterlijk worden overgenomen.
bron: vbnet.nl

Ondernemingspensioenfondsen; Aftrek extradotaties bij korte termijn herstelplannen

Besluit van 26 oktober 2009, nr. CPP2009/1227M, Staatscourant 2009,16538. In dit besluit is een goedkeuring opgenomen voor de aftrek van extra dotaties aan ondernemingspensioenfondsen in het kader van kortetermijnherstelplannen.
bron: minfin.nl

Beleggingskosten pensioenpolis soms onverklaarbaar hoog

De kosten die bij collectieve pensioenverzekeringen in rekening worden gebracht voor het beheer van de beleggingsfondsen (de zogeheten TER), variëren van 0,03% tot 5,67% van het belegde vermogen. Voor percentages boven 1% is vaak geen verklaring te vinden, zo concludeert actuarieel bureau Lane, Clark & Peacock.
bron: amweb.nl

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Vrijdag 6 november 2009

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas