Pensioennieuws 2009 selectie week 46

778122_news_texture

Langlevenrisico maakt pensioen nog duurder

Terwijl de dekkingsgraden van pensioenfondsen langzamerhand weer op peil komen en de ergste klappen op de beurzen weer wat opgevangen zijn, dient zich een andere bedreiging aan voor de houdbaarheid van ons pensioenstelsel, het langlevenrisico. Naar nu blijkt neemt het langlevenrisico veel sterker toe dan we tot voor kort aannamen. Dat betekent uiteraard ook dat pensioenverplichtingen toenemen en de dekkingsgraden zullen gaan zakken.
bron: vbnet.nl

CBS: Nederland uit recessie

Volgens een voorlopige raming van het CBS is de Nederlandse economie in het derde kwartaal van 2009 met 3,7 procent gekrompen ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het vorige jaar. Deze krimp is aanzienlijk kleiner dan die in het eerste halfjaar. Vergeleken met het tweede kwartaal groeide de economie weer.
bron: infinance.nl

OPF: pensioenbestuur moet op de schop

Volgens OPF moet het bestuursmodel van bedrijfspensioenfondsen op de schop, want de besturen ervaren de volledige eindverantwoordelijkheid als een te zware last. Pensioenfondsen moeten de keuze krijgen om een deel van die verantwoordelijkheden te verplaatsen naar een professioneel team van managers. De werknemers en werkgevers in het fondsbestuur komen daarmee meer op afstand.
bron: fdselections.nl

Zie ook het artikel van Jeroen Tuijp op Nationaal Pensioenweblog

Autoriteit Financiële Markten gaat permanente educatie controleren

Deze week ontvingen financiële dienstverleners een brief van de AFM met meer informatie over de wijze van toezicht door de AFM op de permanente educatie. Begin 2010 houdt de AFM een steekproef. Van 450 willekeurig gekozen financiële dienstverleners zal worden gecontroleerd of de noodzakelijke PE-certificaten aanwezig zijn. Als blijkt dat de vakbekwaamheid niet of niet voldoende op orde is, zal de AFM sancties opleggen. Dit houdt in het (gedeeltelijk) intrekken van een vergunning en mogelijk het opleggen van een boete.
bron: stfd.nl

Gepensioneerden lopen veel geld mis

De financiële crisis en slecht beleid bij sommige pensioenfondsen kan gepensioneerden duur komen te staan. Dat blijkt uit berekeningen die het consumentenprogramma Kassa heeft laten maken door de Nederlandse Bond Pensioenbelangen. Enkele pensioenfondsen erkenden in het televisieprogramma dat de berekeningen kloppen. Kassa keek naar de gevolgen van de herstelplannen van de vijf grootste pensioenfondsen die ruim 8,3 miljoen deelnemers vertegenwoordigen. Gepensioneerden kunnen bij een gemiddeld pensioen van 10.000 euro per jaar een bedrag tot 30.000 euro in 15 jaar mislopen.
bron: kluwer.nl

Meer dan de helft van de Nederlanders wil deeltijdpensioen

Zestig procent van de Nederlanders overweegt in de laatste jaren van hun werkzame leven met deeltijdpensioen te gaan, zo blijkt uit een onderzoek dat Aegon heeft laten verrichten door TNS Nipo onder werknemers van 45 jaar en ouder. Met name oudere werknemers hebben de pensioenleeftijd de afgelopen jaren naar achteren zien schuiven en deeltijdpensioen maakt het mogelijk om op oudere leeftijd minder te gaan werken. Een klein deel van het pensioen wordt daar alvast voor opgenomen. Het kan op die manier onder andere de pijn van de verhoogde AOW-leeftijd verzachten.
bron: infinance.nl

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Zaterdag 14 november 2009

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas