Pensioennieuws 2009 selectie week 47

778122_news_texturePensioenfondsen trekken lessen uit financiële crisis

Afgelopen week publiceerde de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen het rapport ‘Bedrijfstakpensioenfondsen en de kredietcrisis, aanbevelingen voor het beleggingsbeleid’. Het rapport doet 11 aanbevelingen aan besturen van pensioenfondsen. Bedrijfstakpensioenfondsen grijpen de financiële crisis aan om zich te verbeteren. De bestuurlijke inrichting kan in veel gevallen worden aangescherpt, met als doel risicobeheer en het bewaken van de afspraken met externe vermogensbeheerders beter in te passen in de dagelijkse bestuurspraktijk. Onmiskenbaar kunnen veel bedrijfstakpensioenfondsen hier tot verbetering komen.
bron: vb.nl

Belastingplan 2010 aangenomen door Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het Belastingplan 2010. Staatssecretaris De Jager van Financiën heeft fors ingezet op het makkelijker en aantrekkelijker maken van ondernemerschap. Dit kon rekenen op brede steun vanuit de Tweede Kamer.
bron: minfin.nl

Psychische druk is ook zwaar werk

Volgens onderzoeker van TNO moet niet alleen fysiek zwaar werk, maar ook werk met een zware geestelijke belasting worden meegewogen in de discussie over de AOW-leeftijd. In een artikel in het tijdschrift Economisch Statistische Berichten (ESB) schrijven de onderzoekers dat psychisch zwaar werk vooral voorkomt in de zorg, het onderwijs en bij de politie en de brandweer. De Tweede Kamer is deze week akkoord gegaan om de AOW-leeftijd in stappen te verhogen van 65 jaar naar 67 jaar. De vakbeweging is daar tegen. De bonden vinden dat mensen die zware beroepen uitoefenen, zoals stratenmakers en bouwvakkers, moeten worden ontzien. Die zijn er na tientallen jaren van lichamelijke arbeid aan toe om op hun 65e of vroeger te stoppen met werken.
bron: kluwer.nl

Pensioen maakt jonger

Onderzoekers van de Universiteit van Stockholm en het University College in Londen hebben bijna 15.000 werknemers gevraagd om hun gezondheid te beoordelen van zeven jaar voor hun pensioen tot zeven jaar na hun pensioen. Uit dit onderzoek bleek dat het aantal werknemers die hun gezondheid slecht noemden terugviel van 19 procent in het jaar voor ze met pensioen gingen, tot 14 procent in het jaar na hun pensionering. De onderzoekers berekenden dat dit overeenkomt met een gezondheidwinst van acht tot tien jaar.
bron: nu.nl

Nederlanders zijn gek op flexibel arbeidsvoorwaardenpakket

Een kwart van de werkgevers biedt werknemers een keuzepakket wat betreft de arbeidsvoorwaarden, ongeveer een derde van de overige werkgevers overweegt dat, zo blijkt uit een onderzoek van Mercer onder ruim 1.700 organisaties in 47 landen. Van alle Europese landen bieden de meeste Nederlandse werkgevers zo’n pakket, Italianen het minst. In heel Europa zijn het de Nederlandse werkgevers waar het flexibele arbeidsvoorwaardenpakket het populairst is: 53 procent tegen bijvoorbeeld dertien procent in Italië. De algehele trend is daarmee stijgende. "Omdat veel werkgevers zich op het moment geen verhoging van de salarissen kunnen permitteren, gaan ze voor werknemerstevredenheid op zoek naar andere mogelijkheden."
bron: managersonline.nl

MKB ziet verhoging AOW-leeftijd met angst en beven tegemoet

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zijn bang dat zij zwaar de dupe worden van de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. De besparing op de pensioenpremies verzacht voor hen geenszins de torenhoge kosten die ze maken om werknemers langer in dienst te houden.
bron: managersonline.nl

ABP wil pensioenen gedeeltelijk indexeren

Het ambtenaren- en lerarenpensioenfonds ABP wil volgend jaar de pensioenen gedeeltelijk laten meegroeien met de loonontwikkeling in de overheids- en onderwijssector. De pensioenuitkering gaat met 0,45 procent omhoog.
bron: gidsonline.nl

Kamer: beleggingen pensioenen afwaarderen

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat pensioenfondsen de verwachtingen over opbrengsten van hun beleggingen moeten verlagen. Dit moet volgens CDA, PvdA en VVD wel geleidelijk, zodat werkgevers en werknemers niet ineens tot wel 20 procent meer premie moeten betalen.
bron: gidsonline.nl

Weinigen willen doorwerken na 65 jaar

Een derde van de werknemers gaf eind vorig jaar aan te willen doorwerken tot hun 65e. De bereidheid om daarna te blijven werken is echter een stuk minder groot, blijkt uit cijfers van het CBS. Slechts 12 procent van de werknemers is daartoe bereid. Iets meer dan de helft geeft aan niet na hun 65e door te willen werken. In 2008 wilde 36 procent van de werknemers van 15 tot 65 jaar tot hun 65e werkzaam blijven. Ongeveer 35 procent wilde zo lang niet doorwerken en de rest gaf aan het niet te weten. In 2005 was nog maar 21 procent bereid te werken tot 65 jaar. Hoogopleide werknemers willen vaker doorwerken dan laag- en middelbaar opgeleide werknemers. In 2008 wilde 41 procent van de hoogopgeleide werknemers dit, tegen 34 procent van de laag- tot middelbaar geschoolde. Iets meer dan de helft van de hogeropgeleiden denkt hun werk daadwerkelijk te kunnen blijven uitvoeren tot hun 65e jaar. Laag- en middelbaar opgeleiden geven juist vaker aan dat lichter werk ertoe kan bijdragen dat ze langer kunnen doorwerken.
bron: infinance.nl

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Zaterdag 21 november 2009

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas