Pensioennieuws 2009 selectie week 51

778122_news_textureCompensatie woekerpensioen is mogelijk

Verzekeraars en pensioenbeheerders zullen voor honderden miljoenen moeten terugstorten aan werknemers met een pensioen met een beschikbare premieregeling. Dat kan volgens CDA-Kamerlid Omtzigt dankzij een nieuwe kostennorm voor de ’woekerpensioenen’. Er blijkt een algemene regeling voor kostenberekening mogelijk”, zegt hij. Eerder wees minister Donner (Sociale Zaken) zo’n norm als onuitvoerbaar af. Ombudsman Jan Wolter Wabeke bevestigt dat zo’n toetsnorm in de maak is. Die norm moet voor februari gereed zijn.
bron: telegraaf.nl

Bedreigingen voor pensioenzekerheid

Het toenemend materieel toezicht beperkt de bewegingsruimte van pensioenfondsen, zo concludeert Watson Wyatt op basis van eigen ervaringen. Zij hebben 10 belangrijkste bedreigingen op een rij gezet.
De 10 punten zijn rente, inflatie, vergrijzing, financiële ongeletterdheid, procycliciteit, uitvoeringskosten, (vereenvoudigde) modellen, discontinuïteit werkgever, intergenerationele solidariteit en lastig te kwantificeren risico’s.
bron: infinance.nl

FNV accepteert 67

De FNV legt zich neer bij de kamermeerderheid voor de verhoging van de AOW-leeftijd. Dat heeft voorzitter Agnes Jongerius verklaard in een interview met het Nederlands Dagblad. Wel bijft de FNV zich inzetten voor een aantal aanpassingen in het wetsvoorstel.
bron: fdselections.nl

Nieuwe tarieven Successiewet definitief

De nieuwe tarieven Successiewet zijn definitief nu het wetsvoorstel is aangenomen door de Eerste Kamer. Een overzicht van de nieuwe tarieven en vrijstellingen kunt u hier downloaden.

Toeslagenmatrix: afwijkende referentieperiodes toegestaan

Het afgelopen jaar heeft AFM veel verzoeken van pensioenuitvoerders ontvangen om af te mogen wijken van de voorgeschreven teksten uit de toeslagenmatrix. De meeste verzoeken hadden betrekking op het gebruik van een afwijkende referentieperiode in de zogenaamde ´track record´. Omwille van de vergelijkbaarheid heeft de AFM in het verleden geen toestemming gegeven om af te wijken van de voorgeschreven referentieperiodes (januari tot en met december). Echter, wanneer de toeslagverlening plaatsvindt op een ander moment dan 1 januari van een bepaald jaar, of de toeslagverlening wordt over een andere referentieperiode vastgesteld, kan dit bij gebruik van de standaard teksten leiden tot verwarrende teksten voor de deelnemer. Omwille van de begrijpelijkheid en de juistheid van de informatie voor de deelnemer zal de AFM daarom vanaf heden het gebruik van afwijkende referentieperiodes toestaan, zowel voor de gerealiseerde ambitie als voor de CPI. Hiervoor is geen expliciete toestemming nodig van de AFM. Ook pensioenuitvoerders die eerder geen toestemming van de AFM hebben gekregen om afwijkende referentieperiodes te hanteren, mogen dit vanaf heden wel doen. De precieze voorwaarden vindt u terug op de website van AFM, in het FAQ document over het gebruik van de toeslagenmatrix.
bron: afm.nl

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Zaterdag 19 december 2009

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas