Pensioennieuws 2010 selectie week 1

Angst voor beleggen zit diep - beleggen nodig voor goed pensioen

‘Als pensioenfondsen niet beleggen, wacht ons allemaal een arme oude dag. Hadden we de afgelopen kwart eeuw alleen maar gespaard, dan waren de pensioenen nu 40% lager of was de premie 70% hoger.’ Dat stelt Gerard Riemen, directeur van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen in reactie op een onderzoek waaruit blijkt dat veel Nederlanders niet willen dat er met hun pensioengeld wordt belegd. Van de ondervraagden vindt 61% dat pensioenfondsen moeten worden verplicht het pensioenvermogen op een spaarrekening te zetten.
bron: vb.nl


KPMG opent discussie over pensioen in natura

Accountantsorganisatie KPMG is van mening dat een overgang naar pensioen in natura een wezenlijke vooruitgang zou zijn voor het pensioenstelsel. Volgens het jaarlijkse onderzoek van de onderneming onder honderd Nederlandse pensioenfondsen, is echter maar een klein deel van hen (6 procent) ervan overtuigd dat pensioen in natura nodig is om het stelsel duurzaam en betrouwbaar te houden. Als het systeem van pensioen in natura er toch zou komen, is de zorg volgens de fondsen de belangrijkste kostenpost die in nature betaald zou kunnen worden.
bron: infinance.nl


FNV stelt voor korting op AOW inkomensafhankelijk te maken

Het plan van sociale partners om inkomen als criterium te nemen om te bepalen wie straks wel met 65 jaar mag stoppen met werken moet een brug slaan naar het aantal dienstjaren dat iemand gewerkt heeft. Ook moet de levenslange korting op de AOW die het kabinet heeft bedacht voor uitzonderingsgevallen afhankelijk worden gemaakt van het inkomen.
bron: fdselections.nl


2010 jaar van de waarheid voor Pensioenregister

Doelgericht vooruit in 2010! Dat is wat mij betreft het credo bij de ontwikkeling van het Pensioenregister. Met de horizon van 1 januari 2011 ‘op het netvlies gebrand.’ Want dan moet het Pensioenregister er staan. Zonder mitsen en maren. Bereikbaar voor elke burger. De wetgever heeft dat immers bepaald en daar houden we ons aan, Aldus Francine Giskes voorzitter van Stichting Pensioenregister.
bron: vbportal.nl


Besluit parameters pensioenfondsen gewijzigd

 • minimale verwachtingswaarden voor loon- en prijsindexcijfer van 3%, respectievelijk 2%
 • maximaal verwacht rendement op vastrentende waarden na aftrek van beleggingskosten van 4,5%
 • maximale risicopremies voor aandelen, onroerend goed en grond-stoffen, te onderscheiden in de volgende categorieën:1°. voor aandelen ontwikkelde markten: een rekenkundig gemiddelde van 4,5% of een meetkundig gemiddelde van 3%;2°. voor niet-beursgenoteerde aandelen: een rekenkundig gemiddelde van 5% of een meetkundig gemiddelde van 3,5%;3°. voor aandelen opkomende markten: een rekenkundig gemiddelde van 5,5% of een meetkundig gemiddelde van 4%; en4°. voor onroerend goed en voor grondstoffen: een rekenkundig gemiddelde van 3,5% of een meetkundig gemiddelde van 2%
 • de toekomstige rentetermijnstructuur voor de disconteringsvoet in de continuïteitsanalyse. De toekomstige rentetermijnstructuur kan worden afgeleid uit de rentetermijnstructuur als bedoeld in artikel 2, tweede lid, waarbij het fonds vanaf jaar t + 5 van die toekomstige rentetermijn-structuur gemotiveerd en na toestemming van De Nederlandsche Bank kan afwijken.

Informatie

 • Pensioen Algemeen
 • Vrijdag 8 januari 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
 • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
 • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
 • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
 • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
 • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
 • Stel je vraag aan onze experts
 • 100% online, geen reistijden en verloren uren
 • 21 dagen op proef en beslis daarna pas