Pensioennieuws 2010 selectie week 10

DNB: Pensioenbeleggingen in 4e kwartaal 2009 weer gegroeid
Uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat de waarde van de beleggingsportefeuille van pensioenfondsen in het laatste kwartaal van 2009, net als in de drie daaraan voorafgaande kwartalen, toegenomen is. De groei werd veroorzaakt door netto aankopen van effecten van 5 miljard euro en koerswinsten op onder meer aandelen van ruim 18 miljard euro. Het belegde pensioenvermogen kwam ultimo 2009 uit op 649 miljard euro, bijna 20 miljard euro minder dan eind 2007. Ultimo 2009 bleek de uiteindelijke beleggingssamenstelling van pensioenfondsen niet veel veranderd ten opzichte van het gemiddelde in 2008. De verhouding tussen aandelen en obligaties beleef nagenoeg constant op 31% en 42% van het totaal. Wel was er een verschuiving van circa zeven procentpunten van Nederlandse effecten naar effecten uit andere landen in het eurogebied.
bron: vbportal.nl


De Jager blijft bij verbod op afzien van pensioen

Voor de adviespraktijk van directiepensioenen heeft De Jager (Financiën) onlangs een aantal belangrijke antwoorden op Kamervragen gegeven. Samengevat komen deze erop neer dat de bijzondere omstandigheden van de kredietcrisis niet bijzonder genoeg zijn om op zichzelf 'afstempelen' van pensioenaanspraken in pensioen-bv's fiscaal toe te staan.
bron: vbnet.nl


Zzp'er in de SER

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) krijgen voor het eerst een zetel in de Sociaal- Economische Raad. De zetel wordt ter beschikking gesteld door werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Esther Raats-Coster, voorzitter van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), gaat de belangen van zzp'ers behartigen. De plaatsvervangende zetel van VNO-NCW is bedoeld om de zzp'ers vlot in de SER te krijgen. Voor een eigen zetel zou namelijk een wetswijziging nodig zijn geweest. Het aantal zzp'ers in Nederland is de afgelopen jaren snel gegroeid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn ongeveer 650.000 mensen zelfstandig ondernemer zonder personeel.
bron: fdselections.nl

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 15 maart 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas