Pensioennieuws 2010 selectie week 11

Pensioen niet belangrijkste arbeidsvoorwaarde
Volgens het ING Economisch bureau oriënteren meer werknemers zich weer op een nieuwe baan. Hoe het pensioen bij de nieuwe baas geregeld is, lijkt niet de belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Vier op de tien respondenten bekijkt van tevoren de pensioenregeling niet. Bij een nieuwe baan is het pensioen niet de belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Zes op de tien ondervraagden zou de pensioenregeling bekijken alvorens een baan te accepteren, vier op de tien niet. Bij hun huidige baan heeft zelfs driekwart van de respondenten niet naar het pensioen gekeken.
bron: infinance.nl


Brief Donner over zelfregulering Wet Medische Keuringen

Met een brief van 16 maart 2010 informeert minister Donner van SZW de Tweede Kamer over de stand van zaken bij de zelfregulering Wet Medische Keuringen met betrekking tot het zoveel mogelijk wegnemen van belemmeringen in de toegang tot aan arbeid gerelateerde verzekeringen. Donner stelt vast dat het convenant niet alle problemen oplost die kunnen ontstaan als men van werkgever wisselt en men daarbij overstapt van pensioenfonds naar een ander pensioenfonds of van een pensioenfonds naar een verzekeraar. Donner heeft naar aanleiding van het convenant aan de pensioenkoepels gevraagd in hoeverre zij aansluiting op deze afspraken mogelijk en wenselijk achten. Gebleken is dat de
bedrijfstakpensioenfondsen in 2007 hebben gekozen voor het  dekken van  inlooprisico terwijl het convenant kiest voor een bepaalde vorm van het dekken van uitlooprisico. Gevolg hiervan is dat nog steeds aansluitingsproblemen kunnen ontstaan bij het wisselen van baan. Donner geeft aan dat tussen verzekeraars en pensioenfondsen inmiddels overleg op gang gekomen is om te komen tot een sluitende regeling, waarmee de mobiliteitsproblemen worden opgelost. Met het oog hierop beziet Donner in afstemming met de pensioenkoepels, het Verbond van verzekeraars en de Stichting van de Arbeid een mogelijke aanpassing van de wet- en regelgeving waarbij zoveel mogelijk tegemoet wordt gekomen aan hetgeen de wetgever met artikel 14, tweede lid PW (verbod wachttijden en drempelperioden) beoogt.
bron: opf.nl


DNB waarschuwt fondsen

De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat pensioenfondsen hun beleggingsbeleid verbeteren, omdat het ernstige tekortkomingen heeft die het vertrouwen in de sector kunnen ondermijnen. Dat blijkt uit een brief van DNB aan de pensioenfondsen, waarin de toezichthouder meer inzicht geeft in een eerder onderzoek van de toezichthouder naar het beleggingsbeleid.
bron: fdselections.nl


Graag advies bij bankspaarregeling

Nederlanders zijn maar weinig bekend met de bankspaarregeling als extra opbouwmogelijkheid voor een aanvullend pensioen of voor het aflossen van de hypotheek. Slechts 15% van hen noemt de bankspaarregeling spontaan als mogelijkheid. Bij mensen die zich oriënteren op een pensioen of een hypotheek ligt dat percentage iets hoger: 35%. Dit blijkt uit een groot gezamenlijk onderzoek van TNS NIPO en IG&H Consulting & Interim, gehouden onder 2191 Nederlanders. Opvallend in het onderzoek is ook dat mensen die sinds 2008 een bankspaarregeling hebben afgenomen, zeer tevreden zijn met de bankspaarregeling. Gemiddeld beoordelen ze de regeling met het cijfer 7,6.
bron: vbnet.nl

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 22 maart 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas