Pensioennieuws 2010 selectie week 15

Sphinx goed voorbeeld van startbrief
In 2009 heeft de AFM onderzoek uitgevoerd naar de volledigheid en de begrijpelijkheid van de startbrief. Uit dit onderzoek bleek dat veel pensioenuitvoerders moeite hebben met het opstellen van een begrijpelijke maar ook volledige startbrief. De AFM is daarom op zoek gegaan naar goede praktijkvoorbeelden. Daarbij bleek de startbrief van Stichting Pensioenfonds Sphinx Maastricht te voldoen aan de eisen van volledigheid en begrijpelijkheid.
Zie hier de startbrief Sphinx


AFM leidraad tweedepijler pensioenadvisering deel 11

AFM heeft hebben na publicatie van de leidraad in de tweede helft van 2009 veel vragen ontvangen over het onderwerp ' 'betaalbaarheid pensioenregeling voor werkgever'. Dit onderwerp kwam al kort in aflevering vier van de leidraad aan de orde. Gelet op de vele vragen, wordt hier in aflevering elf ‘Beoordeling betaalbaarheid pensioenregeling voor werkgever’ uitgebreider op ingegaan.
Download hier aflevering 11
Alle 11 afleveringen van de leidraad zijn hier te vinden


De prijs van zekerheid

Sinds de ophef over de woekerpensioenen staan pensioenregelingen gebaseerd op beleggingen in een kwaad daglicht. De roep om de 'ouderwetse' pensioenregelingen met gegarandeerde uitkeringen neemt sindsdien weer toe.
Aldus onze vaste blogger Pieter Marres in het Financiële Dagblad
bron: fdselections.nl


Gepensioneerde in bestuur pensioenfonds

Een meerderheid van de Kamer wil dat de 60 bedrijfstakpensioenfondsen ruimte maken voor een gepensioneerde in het bestuur, dan wel de deelnemersraad (waarin al gepensioneerden zitten) versterken en meer macht geven. Bij de ondernemingspensioenfondsen hebben gepensioneerden al recht op een bestuursplaats. Met dit amendement op een VVD/D66-initiatiefwet verrasten CDA, PvdA en ChristenUnie gisteren de Kamer. Volgens D66 en SP komt dit neer op een nieuw wetsvoorstel.
bron: fdselections.nl


Krimp pensioensector ook goed voor DNB zelf

Er moet worden gesneden in het aantal pensioenfondsen. De Nederlandsche Bank heeft er een nieuwe beleidsdoelstelling bij: het bewust sturen op de omvang van een onder toezicht staande sector. Zondag stelde directeur Joanne Kellermann in het televisieprogramma Buitenhof van 600 naar 100 pensioenfondsen te willen. Een verdere krimp van het aantal betekent dat het mes moet worden gezet in de kleinere fondsen. Het is deze groep die nu al gebukt gaat onder de toenemende complexiteit van de pensioenproblematiek en zwaardere eisen die de toezichthouder sinds 2002 oplegt. Waar er tien jaar geleden nog zo'n 1000 pensioenfondsen waren, zijn er sindsdien 400 opgegaan in grotere bedrijfstakfondsen of naar een verzekeraar gestapt.
bron: fdselections.nl

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Vrijdag 16 april 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas