Pensioennieuws 2010 selectie week 16

Liever een hoger pensioen dan 100% zekerheid
Veel Nederlanders zeggen geen risico te willen nemen met het beleggen van hun pensioengeld en velen zeggen eerder te willen stoppen met werken. Maar wie duidelijk ziet wat de effecten van die keuzes zijn, komt al snel tot andere conclusies. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen.
bron: vbportal.nl

Als u het hele rapport wilt lezen, klik dan hier


Herverzekerde pensioenfondsen en toeslagenlabel

In een brief van 21 april 2010  aan de AFM meldt minister Donner van SZW dat door herverzekerde fondsen tot 31 december 2010 geen toeslagenlabel hoeft te worden verstrekt. In een brief aan de Tweede Kamer van 5 maart 2010 kondigde Donner al een tijdelijke algemene maatregel van bestuur (amvb) aan waarin zal worden vastgelegd dat aan herverzekerde pensioenfondsen tijdelijk vrijstelling zal worden verleend voor het indienen van herstelplannen tot 31 december 2010. Gebruik van het toeslagenlabel door herverzekerde fondsen zou volgens Donner onder deze omstandigheden eerder tot verwarring dan tot bruikbare informatie kunnen leiden. Gedurende de looptijd van de amvb hoeft dan ook geen toeslagenlabel te worden verstrekt door deze fondsen.
bron: opf.nl


Oudere voelt zich niet gewaardeerd

"Ouderen van nu zijn van groot belang in de maatschappij, ze werken of zetten zich vrijwillig in. Toch voelen ze zich niet gewaardeerd door de samenleving en dat is kwalijk," zegt voorzitter Jaap Jongejan van CNV Vakmensen op managersonline.nl . "Door de AOW discussie en bezuinigingscommissies wordt alleen maar gesproken over de 'problemen' van de vergrijzing. Dit schetst een negatief beeld van ouderen...". Ruim 60 procent van de ouderen doet vrijwilligerswerk. Opvallend is dat een meerderheid (55 procent) van de mensen die niet werkt, er geen bezwaar tegen zou hebben om enkele uren per week betaald werk te doen. CNV Vakmensen pleit voor keuzevrijheid, mensen moeten zelf beslissen of ze langer door kunnen en willen werken. Goede loopbaanbegeleiding is dan wel belangrijk.
bron: managersonline.nl


Meer uitkeringen wegens arbeidongeschiktheid

Het aantal uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid is in het laatste kwartaal van 2009 licht toegenomen. Voor het eerst in bijna zeven jaar werden er iets meer uitkeringen toegekend dan beëindigd. Eind 2009 zijn er 834.000 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt.  Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen worden toegekend op grond van verschillende regelingen. Via de WAO worden nog steeds de meeste uitkeringen verstrekt. Op grond van deze regeling zijn er echter sinds 2004 geen nieuwe uitkeringen meer toegekend. Dat laatste geldt ook voor de WAZ-uitkeringen (Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen).
bron: kluwer.nl

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Zaterdag 24 april 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas