Pensioennieuws 2010 selectie week 24

Pensioenfondsen terug op niveau voor crisis
De omvang van de bezittingen van de pensioenfondsen was aan het eind van eerste kwartaal van 2010 terug op het niveau van voor de kredietcrisis. Daar staat tegenover dat de verplichtingen van pensioenfondsen aanzienlijk groter zijn dan destijds. Gedurende het gehele kwartaal hebben hun beleggingsportefeuilles koers- en valutawinsten van 32 miljard euro behaald, meldt DNB.
bron: infinance.nl


Argumentenkaarten helpen bij nieuw pensioencontract

De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) heeft in samenwerking met De Argumentenfabriek de Denkhulp Pensioencontract ontwikkeld. Dit instrument biedt een helpende hand bij de discussie over en de ontwikkeling van een nieuwe pensioenregeling. Ook kan het worden gebruikt bij het uitleggen van nut en noodzaak van bepaalde aanpassingen aan pensioenfondsdeelnemers.
bron: vbportal.nl


Plan van Aanpak Deskundigheidsbevordering

In april 2007 hebben de pensioenkoepels het Plan van Aanpak Deskundigheidsbevordering gepubliceerd, met onder meer de ‘eindtermen’ voor het niveau van deskundigheid waaraan pensioenfondsbestuurders dienen te voldoen. De Permanente Commissie Deskundigheidsbevordering van de pensioenkoepels heeft onlangs een nieuwe, vierde versie van deze eindtermen (bijlage 2 van het Plan van Aanpak) vastgesteld. Er zijn correcties in opgenomen, de tekst is waar nodig duidelijker gemaakt en het belang van compliance, integriteit en risicomanagement is meer benadrukt. In het document is door middel van cursieve tekst aangegeven wat de wijzigingen ten opzichte van de versie van augustus 2009 zijn.
bron: vbportal.nl


Pensioendeelnemer moet meer reserves claimen

Pensioendeelnemers moeten meer reserves van pensioenfondsen claimen om risico’s te kunnen compenseren. Dat concludeert econoom Dirk Broeders, die de evenwichtigheid van pensioencontracten onderzocht, samen met de manier waarop pensioengelden worden belegd. Broeders promoveert op dinsdag 22 juni op dit onderzoek aan de Universiteit van Tilburg. Het beleggingsbeleid van een pensioenfonds is in het ideale geval, waarbij de onderneming alle risico’s draagt, alleen afhankelijk van de mate waarin het fonds waarde- of welvaartsvaste pensioenen nastreeft. Maar in de praktijk zijn ondernemingen zeker niet altijd bereid of in staat om eventuele tekorten aan te vullen, stelt Broeders op grond van zijn onderzoek. In dat geval zou een pensioenfonds minder risicovolle beleggingen aan moeten houden. Als alternatief kunnen deelnemers ook een groter deel van de potentiële pensioenfondsreserves opeisen, zodanig dat ze voldoende compensatie krijgen voor het extra risico.
bron: infinance.nl


Fransen later met pensioen

Fransen moeten vanaf 2018 tot hun 62ste werken om recht te hebben op pensioen. Dat maakte de regering onder leiding van president Nicolas Sarkozy gisteren bekend. Nu ligt de wettelijke pensioenleeftijd op 60. In september stemt het parlement, waar de regeringspartij UMP een ruime meerderheid heeft, over het voorstel.
bron: fdselections.nl

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Zaterdag 19 juni 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas