Pensioennieuws 2010 selectie week 3

527554_newspapers__1Nederlanders hebben te hoge verwachtingen van hun pensioen

De pensioenverwachtingen van de meeste Nederlanders zijn niet realistisch. Veel deelnemers aan pensioenregelingen hebben geen goed inzicht in hun pensioen, waardoor de hoogte van hun pensioen kan tegenvallen. Dit constateert de Autoriteit Financiële Markten in een rapport. Om teleurstelling en problemen bij pensionering te voorkomen, moet het pensioeninzicht bij consumenten verbeteren. De AFM wil samen met de pensioensector werken aan oplossingen om deze zogenoemde verwachtingskloof te verkleinen.
bron: afm.nl

download hier het rapport

Adviesclub Donner over pensioenen ziet toekomst somber in

Een tweede commissie die door minister Donner van Sociale Zaken is gevraagd om over pensioenen te adviseren, is somber over de betaalbaarheid van het stelsel. De commissie, die onder leiding staat van de Leidse hoogleraar Kees Goudswaard, rekent mogelijk met een toename van de premies van 50% over vijftien jaar. Dat zeggen ingewijden uit de pensioensector, die vorige week achter de schermen overleg voerden met de commissie. Goudswaard presenteert zijn definitieve rapport volgende week.
bron: fdselections.nl


Frijns: 'Beleggingsexperts in fondsbesturen'

Pensioenfondsen hebben in 2008 naar schatting 20 miljard euro, ofwel bijna één jaar premie-inleg, verloren doordat de bestuurders onvoldoende controle hadden over de uitvoering van hun beleggingsbeleid. Dat stelt een commissie onder leiding van Jean Frijns, voormalig directeur bij het pensioenfonds voor ambtenaren ABP, in haar rapport 'Pensioen: "Onzekere zekerheid" - Een analyse van het beleggingsbeleid en het risicobeheer van de Nederlandse pensioenfondsen' dat deze week is gepubliceerd. Om de fondsen in de toekomst voor dergelijke onnodige verliezen te behoeden, moeten er professionele beleggingsexperts in de besturen zitting krijgen, aldus Frijns: "Pensioenfondsbesturen bestaan nu uit (afgevaardigden van) werkgevers en werknemers, die niet noodzakelijk beleggingservaring hebben."

download hier het rapport


IEX neemt Geldwaardering over van AFM

IEX Media B.V. heeft de website Geldwaardering.nl overgenomen van de Autoriteit Financiële Markten. Op de website geven consumenten hun mening over financiële producten. IEX wil de website uitbouwen tot dé plek op internet waar consumenten hun onafhankelijke informatie over hypotheken, levensverzekeringen en andere (belegging)producten kunnen vinden.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Vrijdag 22 januari 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas