Pensioennieuws 2010 selectie week 36

Megacampagne moet pensioenrust bewaren

Onder het motto 'Er is wat aan de hand met uw pensioenfonds' pakken de grootste vijf fondsen vandaag paginagroot uit. In alle landelijke dagbladen en grote regionale dagbladen hopen ABP, Zorg en Welzijn, Bouw, PMT en PME aan de bevolking uit te leggen hoe het ervoor staat en wat er wordt ondernomen.
bron: fdselections.nl

Dekkingsgraden grote pensioenfondsen kelderen; ABP op 88!

De dekkingsgraden van de grootste Nederlandse pensioenfondsen ABP, BPF (Bouw), Zorg & Welzijn (verplegend personeel), PME Metalektro) en PMT (Metaal en techniek) zijn verder weggezakt. De dekkingsgraad van het ABP kelderde in een maand tijd met maar liefst 10 punten naar 88. PMT komt zelfs uit op 85,2!
bron: rtlz


Vragen en antwoorden over deblokkeren spaarloon

Het ministerie van Financiën heeft een lijst gepubliceerd van meestgestelde vragen en antwoorden over het deblokkeren van het spaarloon. Minister De Jager heeft besloten het spaarloon vrij te geven. Vanaf 15 september 2010 mogen werknemers het spaarloon over de jaren 2006 tot en met 2009 zonder fiscale consequenties opnemen (deblokkeren).
bron: vbnet.nl

40% werknemers wil een flexibeler collectief pensioen

Vier op de tien werknemers in loondienst willen het collectieve pensioen flexibiliseren en meer naar eigen inzicht inrichten. Van degenen met die wens is de helft bereid om meer premie te betalen om eerder te kunnen stoppen met werken. Ook zouden veel mensen (30%) een extra storting willen gebruiken om tot een hoger pensioen te komen. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden uitgevoerd door TNS-Nipo naar het collectieve pensioen onder 1301 werknemers. Opvallend is ook dat vrouwen het minder erg vinden dan mannen om een lagere inleg te betalen en daardoor pas later met pensioen te kunnen.
bron: vbnet.nl

Pensioenfondsen willen soepeler regels

De pensioenfondsen werken aan een nota waarin zij pleiten voor een soepeler toepassing van de regels waaraan zij moeten voldoen. In de nota worden daartoe suggesties gedaan door de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen, Unie van Beroepspensioenfondsen en de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen.
bron: infinance.nl

Herstel economie stokt erger dan verwacht

Het tempo waarin de grootste economieën herstellen van de recessie zwakt momenteel sterker af dan verwacht. Dat stelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) 9 september. Als die trend doorzet moeten voorgenomen bezuinigingen eventueel worden uitgesteld, aldus de denktank.
bron: kluwer.nl

Scenariodenken is aanvulling op risicomanagement

Scenariodenken is een waardevol instrument om naast risicomanagement te gebruiken. Dit stelt Peter Schwartz, internationaal vermaard futuroloog, in zijn lezing `Vulcanoes, Black Swans and Financial Crises`. Volgens Schwartz is het probleem met het conventionele risicomanagement dat men meestal kijkt naar ervaringen uit het verleden en uitgaat van lineaire risico`s.
bron: managersonline.nl

Iedere week publiceert Nationaal Pensioenweblog een selectie van het pensioennieuws. Naast de gebruikelijke artikelen wordt aan het eind van de week een selectie gepubliceerd van het pensioen nieuws van de afgelopen week. We publiceren een korte samenvatting, zonder verder commentaar.Als je tips hebt voor de rubriek pensioen nieuws, neem gerust contact met ons op.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Vrijdag 10 september 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas