Pensioennieuws 2011 selectie week 11

Nationaal Pensioenweblog publiceert iedere week een selectie van het belangrijkste pensioen nieuws. Wij publiceren een korte samenvatting van het pensioen nieuws met een link naar het oorspronkelijke artikel. Deze week in het nieuws:

Weerstand pensioendeal stijgt

Kaderleden van de drie grootste FNV-vakbonden bieden steeds meer weerstand tegen plannen om de huidige pensioenregelingen zo te wijzigen dat alle risico's bij de deelnemers komen te liggen. Werkgevers kunnen in deze plannen alleen via de loonruimte nog onder druk worden gezet om tegenvallers mede op te vangen.
bron: fdselections.nl

Pensioenleeftijd moet omhoog

De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) waarschuwt dat de huidige pensioenhervormingen in de OESO-landen niet genoeg zijn. De pensioenleeftijd zal omhoog moeten of uitgaven moeten naar beneden. Dit verklaart de OESO in een rapport. De stijging van de gemiddelde leeftijd is hoger dan de gemiddelde stijging van de pensioenleeftijd. In 2050 stijgt de pensioenleeftijd naar gemiddeld 65 jaar, volgens de denktank. Dit is een toename van 1,5 jaar voor mannen en 2,5 jaar voor vrouwen. Daartegenover staat dat de gemiddelde leeftijd met 3,5 jaar zal stijgen voor mannen en 4 jaar voor vrouwen. Hierdoor hebben werknemers in OESO-landen langer pensioen in 2050.
bron: kluwer.nl

Langer doorwerken – ja, graag?

Dat er in Nederland langer doorgewerkt moet worden, is inmiddels een overbekende boodschap. Hij wordt alleen altijd zo fatalistisch geformuleerd, vindt Beate van der Heijden, hoogleraar Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zie nou toch eens de kracht van senioriteit! En stimuleer die! Daarvoor pleit ze in haar oratie die ze 18 maart uitspreekt.
bron: managersonline.nl

Dekkingsgraad pensioenfondsen verbeterd in vierde kwartaal 2010

In het vierde kwartaal van 2010 is de financiële positie van pensioenfondsen verbeterd, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. De gemiddelde dekkingsgraad is gestegen van 99% eind september naar 107% aan het einde van het jaar (tabel 8,8). Deze verbetering van de dekkingsgraad – de verhouding tussen beschikbare middelen en verplichtingen - hangt vooral samen met de stijging van de lange rente, waardoor de verplichtingen van pensioenfondsen sterk in waarde zijn gedaald.
bron: dnb.nl

Consolidatie van UPO’s

De AFM constateert dat pensioenuitvoerders, en in het bijzonder pensioenverzekeraars, in de praktijk soms niet overgaan tot samenvoeging van verschillende pensioenrechten en/of pensioenpolissen op één UPO. De AFM vindt dat het verstrekken van meerdere UPO’s aan één deelnemer afbreuk doet aan de duidelijkheid en begrijpelijkheid. Het uitgangspunt is dat per soort pensioenovereenkomst of pensioenregeling één UPO wordt verstrekt. Anders gezegd, per UPO-model consolideert de pensioenuitvoerder alle betreffende aanspraken.
bron: AFM nieuwsbrief

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Vrijdag 18 maart 2011

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas