Pensioennieuws 2011 selectie week 13

Nationaal Pensioenweblog publiceert iedere week een selectie van het belangrijkste pensioen nieuws. Wij publiceren een korte samenvatting van het pensioen nieuws met een link naar het oorspronkelijke artikel. Deze week in het nieuws:

Branche pakt pensioenonbewustzijn aan

Met een vandaag gepresenteerd Manifest Pensioenbewustzijn wil de gezamenlijke pensioenbranche het pensioenonbewustzijn in Nederland aanpakken. Belangrijk onderdeel is de Pensioen3daagse op 6, 7 en 8 oktober dit jaar. De gezamenlijke partijen organiseren dan een scala van activiteiten om de consument meer overzicht te bieden in zijn pensioensituatie. De partijen willen het onbewustzijn eind 2011 hebben teruggebracht tot 50 procent (dit is nu nog 72 procent).
bron: infinance.nl

Pensioen weer achter bij inflatie

Pensioenuitkeringen en opgebouwde pensioenrechten worden in 2011 opnieuw nauwelijks verhoogd. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Nederlandsche Bank (DNB) onder de 25 grootste pensioenfondsen heeft gehouden.
bron: fdselections.nl

Sterkere vergrijzing, langere levensduur

De meest recente CBS-bevolkingsprognose wijkt op enkele punten opvallend af van dezelfde prognose uit 2008. Het meest opvallend is een snellere vergrijzing en hogere levensverwachting dan eerder werd aangenomen. Zo zal volgens de jongste berekening het aantal 65-plussers tussen nu en 2040 groeien van 2,4 naar 4,6 miljoen, 143 duizend meer dan volgens de vorige prognose. Met 17,8 miljoen mensen is het maximale inwonertal van ons land, in 2040, ongeveer 360 duizend hoger dan twee jaar geleden werd verwacht.
bron: vbnet.nl

Melding arbeidsongeschiktheid aan pensioenuitvoerder

In de Staatscourant is een wijziging van de Regeling SUWI in verband met melding van arbeidsongeschiktheid door het UWV aan pensioenuitvoerders gepubliceerd. Hiermee treedt de wetswijziging van artikel 37 Pensioenwet feitelijk in werking. Waar voorheen het UWV overeenkomsten moest sluiten met pensioenuitvoerders om arbeidsongeschiktheidsmeldingen te kunnen doen, is nu bij wet geregeld dat het UWV ook zonder overeenkomst verplicht is deze meldingen te doen. De gegevens worden door het UWV kosteloos verstrekt via een daarvoor door het UWV ingerichte elektronische voorziening.
bron: vbportal.nl

Sterke daling beroepsbevolking verwacht

Bij ongunstige economische omstandigheden neemt de beroepsbevolking in Europa met 20% af in de periode tot 2050. Daardoor komt er een grotere druk op de werkenden om de niet-werkenden financieel te ondersteunen. Nu staat tegenover elke werkende nog gemiddeld 1,1 niet-werkend persoon. In 2050 zal deze verhouding uitkomen op 1,7. Bij economisch gunstige tijden kan de beroepsbevolking in Europa nog licht stijgen met ongeveer 5%. Maar ook dan neemt de druk toe, omdat het aantal ouderen stijgt, naar 1,4 niet-werkend persoon.
bron: kluwer.nl

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Zaterdag 2 april 2011

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas