Pensioennieuws 2011 selectie week 2

Iedere week publiceert Nationaal Pensioenweblog een selectie van het belangrijkste pensioen nieuws van de afgelopen week. Wij publiceren een korte samenvatting van het pensioen nieuws zonder commentaar. Deze week in het nieuws:

Pensioenkortingen in februari bekend

Om deelnemers in een pensioenfonds tijdig en helder te informeren, publiceert de Pensioenfederatie, de koepelorganisatie van pensioenfondsen, medio februari een lijst van pensioenfondsen die naar de huidige inzichten op 1 april 2012 de pensioenen moeten verlagen. Het betreft fondsen die zelf aan DNB te kennen hebben gegeven dat korten nodig is om voldoende te herstellen.
bron: infinance.nl

Convenant Bevordering Diversiteit Pensioenfondsen

De sociale partners in de Stichting van de Arbeid (StvdA) zijn met een aantal maatschappelijke organisaties een convenant overeengekomen gericht op het vergroten van de diversiteit in de samenstelling van fondsbesturen, deelnemersraden en verantwoordingsorganen van pensioenfondsen.Volgens de partijen bij het convenant is het niet alleen belangrijk dat deelnemers en pensioengerechtigden zich vertegenwoordigd weten door deze organen, maar ook dat ze zich er in kunnen herkennen.
bron: opf.nl

Rekemethodieken bedreigen pensioen

De huidige rekenmethodieken bedreigen de toekomstige pensioenen, maar met enkele eenvoudige aanpassingen is het Nederlandse pensioenstelsel toekomstbestendig te maken. De actuele waarde van de verplichtingen wordt bepaald met behulp van een rekenrente. De rekenrente is het rendement dat een pensioenfonds verwacht te kunnen behalen om de actuele waarde aan te laten groeien tot de toegekende pensioenaanspraken. De actuele waarde van de verplichtingen is lager, naarmate de rekenrente hoger is, maar des te hoger de lat wordt gelegd, des te groter is de kans dat het einddoel niet wordt gehaald.
lees verder op: mejudice.nl

DNB Publiceert nieuwsbrief

Lees hier de nieuwsbrief

Moderniseer top van pensioenfondsen

De discussie over bestuur en toezicht in de pensioensector is in volle gang. De opvattingen lopen uiteen, maar in alle voorstellen komen drie elementen terug: het stroomlijnen van de 'governance' van pensioenfondsen, grotere deskundigheid van pensioenfondsbesturen en een adequate vertegenwoordiging van de gepensioneerden. Het voorzichtig sleutelen aan de huidige regeling biedt onvoldoende soelaas, het is tijd voor een nieuwe opzet. Met een professioneel pensioenfondsbestuur en met een onafhankelijke raad van toezicht die duidelijk van elkaar gescheiden taken en verantwoordelijkheden hebben.
bron: fdselections.nl

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Vrijdag 14 januari 2011

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas