Pensioennieuws 2011 selectie week 20

Minister Kamp komt pensioenfondsen tegemoet

Minister Kamp is bereid de dekkingsgraad van pensioenfondsen minder beweeglijk te maken, zo meldt VBnet. In een brief aan de Kamer schreef Kamp: "De volatiliteit van de dekkingsgraden van pensioenfondsen en de mogelijkheden om deze te dempen komen slechts in beperkte mate aan de orde. In het kader van de aanpassing van het financieel toetsingskader zal ik echter maatregelen voorstellen om juist deze volatiliteit te matigen". Hoe deze verandering zal plaatsvinden is nog onduidelijk.

Mensen die niet werken moeten geen AOW krijgen

Wie kan werken, heeft de plicht om te werken, dat vinden negen op de tien Nederlanders, zo blijkt uit de Maatschappij Monitor van Achmea, een periodiek onderzoek naar verschillende thema's op het gebied van solidariteit. Een meerderheid vindt ook dat niet werken consequenties mag hebben. Wie niet werkt en dit wel kan, heeft later geen recht op een AOW uitkering. Bron: managersonline

HR moet pensioenkennis versterken

Dat werknemers en ook de HR-afdeling pensioenen doorgaans als ingewikkeld en niet interessant zien, noemt pensioenconsultant Jeroen Tuijp op gidsonline.nl onbegrijpelijk. 'Het pensioen bedraagt gemiddeld 15 tot 20 procent van het inkomen, het is de op het salaris na belangrijkste arbeidsvoorwaarde.' Communicatie is een belangrijke factor. 'Je zou in je communicatie onderscheid moeten maken naar groepen werknemers. Jongeren hebben bijvoorbeeld heel andere vragen dan ouderen.' Door aan te haken bij levensgebeurtenissen, zoals trouwen of van baan wisselen, komt informatie over pensioenen beter over.' Ook stelt hij dat social media hierbij ingezet moeten worden, zeker om de jongere doelgroep te bereiken.

Pensioen kan ook anders

FDslections publiceert een bericht over een ander pensioensysteem. In plaats van pensioenfondsen moeten er pensioenverzekeraars zonder winstoogmerk komen die beleggen in subfondsen per leeftijdsgroep. Dat schrijven Martin Pikaart en Gert Bos in een nog niet gepubliceerd paper van academisch pensioenplatform Netspar. Zij zien de onderlinge waarborgmaatschappij als ideale rechtsvorm voor de nieuwe pensioenverzekeraars. Bij een onderlinge heeft de deelnemer via het verenigingsrecht directe inspraak. Deze onderlinge stelt niet een beleggingsbeleid op voor het hele fonds, maar in plaats daarvan wordt er belegd per leeftijdsgroep. Dat betekent dat er afhankelijk van de leeftijd meer of minder risico wordt genomen. De doelstelling van de nieuwe pensioenverzekeraar is een pensioen dat opgehoogd is met de inflatie. Het risico, maar ook de zeggenschap, ligt bij de deelnemers.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Vrijdag 20 mei 2011

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas