Pensioennieuws 2011 selectie week 37

Pensioenakkoord

In overleg met de bonden is Minister Kamp een aantal wijzigingen overeengekomen met betrekking tot het pensioenakkoord.

 1. Helderheid rond de risicodeling tussen werkgevers en werknemers
 2. Voldoende mogelijkheden voor mensen die vervroegd willen stoppen met werken. Tegen de achtergrond van de voornemens van het kabinet ten aanzien van het vitaliteitspakket heeft de vakbeweging drie specifieke regelingen genoemd: De werkbonus, die vooral voor de laagste inkomens substantieel moet zijn. De overgangsregeling levensloop, waarin door huidige substantiële gebruikers gespaard moet kunnen worden tot aan hetzelfde bedrag als in de huidige regeling. De nieuwe vitaliteitsregeling, die voldoende zal moeten zijn om een zinvolle aanvulling op het inkomen te financieren tijdens en aan het eind van het werkzame leven.
 3. Borging van een solide intergenerationele verdeling in het nieuwe pensioencontract.

DNB: zachte contracten vragen om een stevig toezichtkader

Op korte termijn gaat de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid gesprekken voeren met diverse bij het pensioenakkoord betrokken partijen. Tijdens het gesprek zal Joanne Kellermann, verantwoordelijk directielid voor het toezicht op pensioenfondsen en verzekeraars ingaan op de consequenties van het pensioenakkoord voor het toezicht.

Actuarieel Genootschap wil een haalbaarheidstoets voor pensioenen

Als er straks een ander pensioensysteem komt, dan is het erg belangrijk dat mensen begrijpen hoeveel risico zij lopen met hun pensioen. Dat risico moet inzichtelijk worden gemaakt. Daarom pleit het Actuarieel Genootschap voor een haalbaarheidstoets in het nieuwe financieel toezichtskader, die aangeeft of gewekte verwachtingen kunnen worden nagekomen. bron: amweb

Banken zijn een spaarrente-offensief gestart

Volgens website spaarrente.nl verhogen banken sinds afgelopen week op grote schaal hun spaarrentes. Dat komt door de strengere kapitaaleisen die aan banken gesteld worden. Banken hebben vanwege het Basel-III akkoord kapitaalbuffers nodig, die ze door het aantrekken van méér spaargeld willen aanleggen.

Informatie

 • Pensioen Algemeen
 • Vrijdag 16 september 2011

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
 • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
 • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
 • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
 • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
 • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
 • Stel je vraag aan onze experts
 • 100% online, geen reistijden en verloren uren
 • 21 dagen op proef en beslis daarna pas