Pensioennieuws 2011 selectie week 5

Iedere week publiceert Nationaal Pensioenweblog een selectie van het belangrijkste pensioen nieuws van de afgelopen week. Wij publiceren een korte samenvatting van het pensioen nieuws zonder commentaar. Deze week in het nieuws:

Pensioenbaas harder toetsen

Bestuurders en toezichthouders van pensioenfondsen moeten aan dezelfde zware deskundigheidstoets worden onderworpen als die bij banken en verzekeraars. Ook moeten pensioenfondsen net als andere financiële partijen een 'beheerst beloningsbeleid' voeren.
bron: fdselections.nl

Verbond herkent kritiek op pensioenadministraties

Het Verbond van Verzekeraars zegt de tekortkomingen te herkennen die De Nederlandsche Bank (DNB) heeft geconstateerd in een onderzoek naar de kwaliteit van de administratie van pensioenverzekeringen. "De administratie en de daaruit voortkomende individuele pensioenberekeningen zijn voor verbetering vatbaar." Volgens het Verbond zijn al eerder programma's gestart zijn om hieraan invulling te geven.
bron: amweb.nl

Gebruik indexatielabel niet langer verplicht

Pensioenfondsen zijn vanaf nu niet langer verplicht om het indexatielabel te gebruiken. Dit blijkt uit de brief aan de Tweede Kamer van de minister van SZW waarin hij reageert op de wetgevingsbrieven van DNB en AFM. Volgens de minister “is het niet de bedoeling dat het label eerder tot verwarring dan tot bruikbare informatie voor de deelnemer leidt”. Daarom mogen pensioenfondsen, totdat nadere besluitvorming over het voortbestaan van het label heeft plaatsgevonden, zelf de afweging maken of het indexatielabel bijdraagt aan de kwaliteit van de informatievoorziening aan hun deelnemers.
bron: vbportal.nl

'Pensioenfondsen moeten risico's blijven nemen'

Herziening van het pensioencontract is noodzakelijk. De feitelijke koopkracht van toekomstige pensioenen is onzeker als gevolg van de lage rentestanden, inflatierisico en de stijgende levensverwachting. Een betere verdeling van risico en opbrengsten tussen generaties zou bij de herziening centraal moeten staan. Dat stellen Casper van Ewijk en Coen Teulings in de eerste CPB Policy Brief die vandaag is verschenen.
bron: infinance.nl

PPI niet per definitie eenvoudiger en transparanter

De premiepensioeninstelling (PPI) wordt door velen verwelkomd als een eenvoudig ‘vehikel’ om beschikbarepremieregelingen (premieovereenkomsten) in uit te voeren. Vooral de mogelijkheid om met de PPI een vorm van banksparen in de dc-markt (defined contribution) te introduceren, wordt omarmd. Onder andere door Deloitte die in een speciale nieuwsbrief over de PPI schrijft: "Dezelfde mogelijkheden, maar dan transparanter en kostenefficiënter". Dat is echter nog maar de vraag.
bron: vbnet.nl

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Vrijdag 4 februari 2011

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas