Pensioennieuws 2011 selectie week 6

Iedere week publiceert Nationaal Pensioenweblog een selectie van het belangrijkste pensioen nieuws van de afgelopen week. Wij publiceren een korte samenvatting van het pensioen nieuws zonder commentaar. Deze week in het nieuws:

PvdA wil duidelijkheid van Kamp over UPO

Het Tweede Kamerlid Vermeij (PvdA) heeft aan de minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vragen gesteld over de rechten die deelnemers kunnen ontlenen aan hun Uniform Pensioenoverzicht. Hij deed dit na aanleiding van het bericht 'AFM: Deelnemer kan rechten ontlenen aan UPO' in Accountacynieuw en een uitspraak van de rechtbank Rotterdam.
bron: infinance.nl

CBS-rapport Witte vlek op pensioengebied 2008 en 2009

Op verzoek van het ministerie van SZW heeft het Centrum voor Beleidsstatistiek van het CBS een inventarisatie gemaakt van de witte vlek over 2008 en 2009. In 2009 had zij al gerapporteerd over de witte vlek in 2007. De witte vlek kan worden onderverdeeld in twee categorieën: witte werknemers en witte werkgevers. Witte werknemers kunnen personen zijn die werken bij een bedrijf dat een pensioenregeling aanbiedt, maar die zelf niet deelnemen aan deze regeling. Ook kunnen het werknemers zijn van een bedrijf dat geen pensioenregeling aanbiedt.
bron: opf.nl

Dividendsparen voor pensioen kan aantrekkelijk zijn

Onder de kop ‘Pensioensparen of toch maar dividendsparen?’ geeft Deloitte een interessant rekenvoorbeeld waaruit blijkt dat het in bepaalde gevallen voor het oudedagsinkomen van een directeur-grootaandeelhouder interessant kan zijn om pensioensparen te beëindigen en over te gaan op ‘dividendsparen’.
bron: vbnet.nl

Deelnemer kan rechten ontlenen aan bedragen op UPO

Voor een deelnemer is het UPO een belangrijk document om inzicht in zijn pensioenaanspraak te krijgen en om deze aanspraak te kunnen (laten) controleren. De AFM hecht daarom veel belang aan de juistheid van de gegevens op het UPO. Disclaimers, waarin wordt aangegeven dat de deelnemer geen rechten aan het UPO kan ontlenen, zijn niet toegestaan omdat de deelnemer moet kunnen vertrouwen op de juistheid van de informatie die op het UPO staat. In lijn met deze gedachte oordeelde ook de rechtbank Rotterdam. Uit de uitspraak van de Rechtbank kan worden afgeleid dat een deelnemer -ondanks het gebruik van een disclaimer door de pensioenuitvoerder- rechten kan ontlenen aan het UPO.
Bron: AFM

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Vrijdag 11 februari 2011

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas