Pensioennieuws 2011 selectie week 7

Iedere week publiceert Nationaal Pensioenweblog een selectie van het belangrijkste pensioen nieuws van de afgelopen week. Wij publiceren een korte samenvatting van het pensioen nieuws zonder commentaar. Deze week in het nieuws:

CBS: Nederlander krijgt bijna 20.000 euro pensioen per jaar

Het CBS meldt dat alle personen in Nederland tot 65 jaar eind 2008 een pensioenaanspraak van gemiddeld 8.100 euro hadden opgebouwd. Dit bedrag bestaat uit 4.600 euro AOW en 3.500 euro arbeidsgerelateerd pensioen. Als iedereen tot zijn 65e in hetzelfde tempo pensioen blijft opbouwen is de te bereiken pensioenaanspraak gemiddeld 19.800 euro. Bijna de helft daarvan is AOW, namelijk 9.800 euro. De rest is arbeidsgerelateerd pensioen.
bron: vbportal.nl

CPB: enig risico is aantrekkelijk voor pensioen

De feitelijke koopkracht van toekomstige pensioenen is onzeker als gevolg van de lage rentestanden, inflatierisico en de stijgende levensverwachting. Een betere verdeling van risico en opbrengsten tussen generaties zou bij de herziening centraal moeten staan. Het huidige pensioencontract legt eenzijdig de nadruk op nominale pensioentoezeggingen. Nominale zekerheid is duur bij de huidige lage rente.
bron: vbnet.nl

Bedrijven uit pensioenfonds

Vijf transportondernemingen willen uit het bedrijfstakpensioenfonds Vervoer stappen, vanwege de magere beleggingsresultaten van het fonds. Nederlandse ondernemingen zijn verplicht om hun pensioenregeling onder te brengen bij het bedrijfstakfonds voor hun specifieke sector, maar krijgen vrijstelling als er structureel slecht rendement is. Het kwam voor zover bekend slechts eenmaal voor dat een bedrijf hierom een bedrijfstakfonds verliet.
bron: fdselections.nl

Bijna alle pensioenfondsen op schema met herstel

Bij vrijwel alle Nederlandse pensioenfondsen ligt het herstel van de dekkingsgraad op schema of daarboven. Dat hebben zij gemeld in de evaluaties van hun herstelplannen per 31 december 2010, die dezer dagen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank zijn ingediend. Met name in de laatste twee maanden van 2010 zaten de dekkingsgraden stevig in de lift, als gevolg van  de gestegen rente en gunstige ontwikkelingen op de financiële markten. Dit positieve effect werd wel afgeremd maar niet teniet gedaan door het verwerken van de nieuwste prognoses omtrent de levensverwachting.
bron: opf.nl

Zembla is parodie op de werkelijkheid

Op 5 februari werden de Nederlandse pensioenfondsen opgeschrikt door een uitzending van het programma Zembla. In die uitzending werden bizarre en ongeloofwaardige uitspraken gedaan. Zo zouden de pensioenfondsen 799 miljard euro hebben verloren als gevolg van grepen in de kas en te lage premies. Daarnaast zouden de fondsen voor 36 miljard hebben verloren door het nemen van te veel risico’s in hun beleggingen en tot slot zou er nog eens 145 miljard euro zijn verloren door achtergebleven beleggingsresultaten. De als feiten gepresenteerde cijfers zijn volstrekt onjuist. Dat wordt hieronder aangetoond. De Pensioenfederatie neemt het de programmamakers van Zembla kwalijk dat met dergelijke onzin het vertrouwen in het pensioenstelsel wordt ondermijnd. Ondanks het feit dat die onzin inmiddels van diverse kanten is aangetoond blijft er door de uitzending toch een sfeer hangen van ‘waar rook is, is vuur’.
bron: vbportal.nl

Antwoord Kamervragen over problemen DigiD buiten Nederland

Minister Donner van BZK heeft de Kamervragen beantwoord over de problemen omtrent het aanvragen van een DigiD voor Nederlanders die niet in Nederland wonen. Hierdoor kunnen zij onder andere geen gebruik maken van de website www.mijnpensioenoverzicht.nl. De minister onderzoekt de verschillende oplossingen waardoor het voor niet-ingezetenen die in het buitenland wonen mogelijk zou kunnen worden om over een DigiD te beschikken. Hij wijst erop dat de betrouwbaarheid gewaarborgd moet blijven.
bron: opf.nl

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Zaterdag 19 februari 2011

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas