Pensioentekort wanneer is dat?

Ik ontmoet regelmatig mensen die zeggen een pensioentekort te hebben. Maar wat is een pensioentekort eigenlijk? In dit artikel een aantal verschillende definities op een rij. Misschien helpt het u inzicht te krijgen in uw werkelijke tekort, of blijkt dat u helemaal geen tekort heeft!

1. Pensioentekort in de meest letterlijke zin

U krijgt minder pensioen dan u graag zou willen. In die situatie is sprake van een pensioentekort. Misschien is het goed om in dit kader het woord willen nog iets te nuanceren. Ik zou ook kunnen zeggen, u krijgt minder pensioen dan u nodig heeft om uw (gewenste) levensstijl te kunnen (blijven) voortzetten.

Dit tekort kan alleen maar worden vastgesteld na een grondige analyse van uw totale financiële situatie nu en straks. Een eenvoudig hulpmiddel heb ik in een eerder artikel gegeven; maak uw eigen pensioenplanning.

Als blijkt dat u volgens deze definitie een tekort heeft, dan heeft u wel wat te doen. U kunt kiezen uit een aantal opties:

 • Zorgen dat u aanvullende voorzieningen treft, zodat u toch uw doel haalt. Verlies daarbij uw huidige inkomen, wensen en behoeften natuurlijk niet uit het oog, want het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat u nu jaren op een houtje moet bijten om er straks warmpjes bij te zitten. Zoek een goede balans.
 • Stel uw ambitie bij. Neem voor straks genoegen met minder, uiteraard voor zover dat mogelijk is.
 • Werk langer door. Door langer door te werken heeft u meer tijd om te sparen, maar neemt uw pensioen ook nog eens toe omdat het over een kortere periode moet worden uitgekeerd. Dit kan een aanzienlijke verbetering van uw pensioen opleveren.

2. Pensioentekort = minder dan 70%

Ergens in de geschiedenis is een mythe ontstaan dat uw pensioen 70% van het laatst verdiende salaris MOET zijn. Als u minder heeft, dan heeft u een tekort, zo luidt het verhaal.

Maar wat is er erg aan als uw pensioen minder is dan 70%, als het toch voor u voldoende is? En wat heeft u er aan als uw pensioen wel 70% is, maar het is voor u niet voldoende? Ik zou u willen aanraden om deze definitie los te laten en te kijken naar de eerste definitie van pensioentekort.

3. Pensioentekort voor de lijfrente jaarruimte

Als je premie betaalt voor een lijfrente, mag deze alleen in aftrek worden gebracht bij de aangifte inkomstenbelasting als sprake is van een pensioentekort. Of sprake is van een pensioentekort wordt berekend aan de hand van de jaarruimte formule.

De jaarruimte is de uitkomst van de volgende formule:
15,5% van de premiegrondslag, verminderd met 7,2 maal de aangroei en de toevoeging aan de oudedagsreserve.

In een formule:
15,5% *  (I – franchise) – 7,2*A – O

De uitkomst van deze formule zegt dus niets over je pensioentekort, maar over de fiscale mogelijkheden om lijfrentepremies af te trekken. Dit wordt pas interessant als je een pensioentekort hebt in de zin van de eerste definitie en je wilt iets aanvullend regelen in de lijfrentesfeer (een verzekering of een lijfrente bankrekening = banksparen)

4. Pensioentekort in fiscale zin

Het gaat in dit geval om een fiscaal pensioentekort. Er zijn rekenregels opgesteld door de Belastingdienst en daarin staat stap voor stap beschreven hoe je een fiscaal pensioentekort kunt berekenen en aantonen. Het komt er kort gezegd op neer dat je een fiscaal pensioentekort hebt als je via de werkgever minder pensioen opbouwt, dan fiscaal is toegestaan. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar je huidige pensioenopbouw, maar ook naar de pensioenopbouw bij vorige werkgevers, of onder voorwaarden, naar periodes dat je geen pensioenopbouw hebt gehad.

Indien er sprake is van een fiscaal pensioentekort, dan mag je aanvullende stortingen doen in pensioen. Dat is interessant als je een pensioentekort hebt in het kader van de eerste definitie.

Ook dit pensioentekort zegt dus niets over je feitelijke pensioentekort.

Tenslotte

Ik zou deze lijst nog eindeloos kunnen aanvullen met pensioenbreuken, pensioenhiaten, ANW-hiaten, AOW-gaten, WGA-hiaten en noem maar op.

Maar elke keer zal de conclusie zijn: "Het al dan niet hebben van een dergelijk pensioentekort, gat of hiaat, zegt niets over uw werkelijke tekort. Iedere keer zal ik toch weer teruggrijpen op de eerste definitie van pensioentekort".

Informatie

 • Pensioen Algemeen
 • Vrijdag 28 november 2014

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
 • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
 • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
 • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
 • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
 • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
 • Stel je vraag aan onze experts
 • 100% online, geen reistijden en verloren uren
 • 21 dagen op proef en beslis daarna pas