Regeerakkoord: Ontkoppeling AOW en wettelijk minimumloon

In het regeerakkoord is voorzien in een stijging van het wettelijk minimumloon van 7,5% voor de komende kabinetsperiode. Aangezien er een koppeling bestaat tussen de AOW-uitkeringen en het minimumloon zouden deze AOW-uitkeringen normaliter impliciet worden verhoogd. Maar in dit geval niet. De kranten stonden er vol van.

Actualiteit 

“FNV: Ontkoppelen AOW is ‘hardvochtig’ en ‘schandalig’”, zo kopte het Brabants Dagblad vrijdag 17 december jl. Het Algemeen Dagblad kwam met “FNV en ANBO zijn laaiend: 400.000 ouderen de dupe van ‘schandalige’ ontkoppeling AOW”.

Volgens FNV Senioren is het ontkoppelen van de AOW en het wettelijk minimumloon een “bijzonder slecht idee.” De zogenaamde netto/netto-koppeling, waarbij de netto AOW-uitkeringen zijn gekoppeld aan het netto minimumloon (50% in samenlevingsrelatie en 70% alleenstaanden) wordt in de kabinetsplannen losgelaten. Aangezien deze netto/netto-koppeling voor ouderen voor een belangrijk deel de verzekering is dat zij er in koopkracht iets bijkrijgen, wordt deze verzekering nu om zeep geholpen. Dit terwijl ouderen ook al jarenlang geen indexatie op hun aanvullend pensioen hebben gehad.

Het kabinet heeft wel een soort compensatie via een verhoging van de Ouderenkorting beloofd, maar die werkt niet in alle gevallen. De Ouderenkorting is een namelijk een korting op de te betalen loonheffing. Met andere woorden, betaal je geen belasting, dan heb je ook niets aan een verhoging van de Ouderen korting. Daarom keerde FNV-voorzitter Tuur Elzinga zich tegen deze ontkoppeling en vindt hij ook de compensatie via de voorgestelde ouderenkorting volstrekt onvoldoende.

Het voornemen van de nieuwe regering om de AOW te ontkoppelen moet nog concreet worden omgezet in een wetsvoorstel, dat vervolgens in Tweede en Eerste Kamer moet worden behandeld.

Meer weten?
Wil je meer weten over actuele pensioenontwikkelingen, schrijf je dan in voor:

Daar gaan we uitgebreid in op de actuele ontwikkelingen rondom pensioen en overige inkomensvoorzieningen.

Permanente Educatie: al onze E-learning, Masterclasses, Workshops en Vaardigheidstrainingen zijn geaccrediteerd voor Permanente Educatie.

Informatie

  • Sociale Zekerheid
  • Maandag 3 januari 2022

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas