Rekenhulp Revisierente voor afkopen van lijfrenten in 2021 online!

De aangiftecampagne rond de aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2021 is op 1 maart 2022 van start gegaan. Samen met de online aangifte 2021 is het geactualiseerde Hulpmiddel Revisierente op de site van de Belastingdienst geplaatst. Deze online applicatie kan een helpende hand bieden bij het doen van aangifte ter zake van een afkoop van een lijfrenteverzekering en een opname in 1 keer van het tegoed op lijfrentrekening (of van een lijfrentebeleggingsrecht).

Actualiteit

De afkopende belastingplichtige is bij afkoop van een 'grote' nieuw regime box 1-lijfrente in beginsel altijd revisierente verschuldigd. De verschuldigde revisierente bedraagt volgens de hoofdregel 20% van de (afkoop)waarde van de lijfrenteverzekering of het tegoed van de bancaire lijfrente.

Als de lijfrente is afgekocht binnen 10 jaar na het afsluiten ervan, dan kan men echter gebruikmaken van de tegenbewijsregeling. Hierbij wordt de revisierente op een andere manier berekend. Daarbij wordt rekening gehouden met de premieaftrek in de afgelopen jaren. Dit kan voor de belastingplichtige voordeliger zijn.

Hoeveel revisierente er betaald moet worden kan worden berekend met het Hulpmiddel Revisierente. Daarmee kunnen berekeningen worden gemaakt voor de afkoopjaren 2015 tot en met 2021. Voor ieder(e) lijfrenteverzekering, lijfrenterekening en lijfrentebeleggingsrecht moet de rekenhulp apart worden ingevuld. Is de uitkomst volgens de tegenbewijsregeling minder dan 20% van de afkoopsom of het tegoed? Dan geldt die lagere uitkomst als revisierente.

Meer weten?
Wil je meer weten over actuele pensioenontwikkelingen, schrijf je dan in voor:

Daar gaan we uitgebreid in op de actuele ontwikkelingen rondom pensioen en overige inkomensvoorzieningen.

Permanente Educatie: al onze E-learning, Masterclasses, Workshops en Vaardigheidstrainingen zijn geaccrediteerd voor Permanente Educatie

Informatie

  • Lijfrente
  • Woensdag 16 maart 2022

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas