Rekening en verantwoording aan erfgenamen?

Rechtbank Rotterdam wijst een vordering tot het afleggen van Rekening en Verantwoording aan de erfgenamen af

Belanghebbenden vorderen dat er rekening en verantwoording wordt afgelegd door een persoon die een volmacht had van de erflaatster. Dit omdat er volgens hun met een volmacht geld aan het vermogen is onttrokken. Er is een bedrag van meer dan
€ 100.000 verdwenen. De gevolmachtigde stelt echter dat er geen sprake is geweest van beheer van vermogen en de erflaatster heeft bij leven ook nooit rekening en verantwoording gevraagd. De rechtbank is het met de gevolmachtigde eens. Er moet een rechtsverhouding aan te wijzen zijn om de rekening en verantwoording af te dwingen en die is hier niet. De enkele volmacht zonder dat sprake is van gebleken misbruik is daarvoor onvoldoende. Er blijkt niet dat erflaatster de eigen wil niet kon bepalen. Ook werd er altijd al veel geschonken en blijkt niet dat erflaatster sober leefde.

Tsja, de praktijk leert dat in de laatste jaren voor het overlijden er regelmatig één of meer familieleden zich over de oudere ontfermt al dan niet onder de noemer mantelzorg. Aan de ene kant mooi hoor dat dit gebeurt zou je zeggen, maar regelmatig worden anderen ook niet echt toegelaten. Ook is die mantelzorger daartoe vaak in de gelegenheid vanwege andere inkomensstromen zoals uitkeringen bijvoorbeeld, terwijl de rest nu eenmaal ook een gezin heeft te onderhouden dat geld en tijd kost.

Bovendien maak je ook vaak mee dat die ook aangedrongen hebben op efficiëntere professionele hulp en dat is dan afgewezen. Met een wat omgekeerde blik is het nogal wat dat er categorisch geweigerd wordt om kleiner te gaan wonen in bijvoorbeeld en nette aanleunwoning in plaats van de morele druk te blijven opvoeren richting de familie. De 'mantelzorger’ wordt natuurlijk op handen gedragen en de rest van de familie wordt verweten niets te doen. Er verschuift dan regelmatig vermogen naar het op handen gedragen familielid en dat kan zeer doen blijkbaar bij de overige erfgenamen die het inkomen van de ‘mantelzorger’ meefinancieren of het geklungel aan moeten zien. Vooropgesteld dus dat het best goed is om waar mogelijk aandacht te geven voor een ouder familielid, zou een tussenberschermingsmaatregel voorafgaand aan de curatele best aardig zijn. Al was het maar om ook de overige familieleden eens de kans te geven om een wel efficiente ondersteuning in te richten bijvoorbeeld en te laten zien dat ze toch echt het beste met de oudere voor hebben. Dit geldt des te sterker als een redelijk verzoek om uit te leggen waar de centjes toch gebleven zijn, makkelijk worden afgewezen.

Informatie

  • Recht: Huwelijksvermogens- en erfrecht
  • Maandag 27 april 2020

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas