Schade door ontwerp of fout in uitvoering voor vaststelling dekking

Rechtbank Rotterdam oordeelt dat een aansprakelijkheidsverzekering voor een ontwerpende aannemer ook bij alleen een werkplan van toepassing is.

Een aannemer heeft een aansprakelijkheidsverzekering voor ontwerpende aannemers. Naast de aannemerswerkzaamheden zijn daarop ook fouten in ontwerpen voor de werken op meeverzekerd, nadat bleek dat voor een werk verkeerde verbindingen waren gebruikt voor balkons, maar ook dat er folie voor het wind- en waterdichtfolie niet goed was aangebracht. Er moeten staalplaten worden aangebracht bij de balkonconstructie.

 

De verzekeraar wijst erop dat er geen ontwerp in de zin van de polisvoorwaarden is gebruikt, maar alleen een werkplan. Ook staat niet vast dat dit werkplan voor het werk is gebruikt nu daarin bijvoorbeeld de folie niet terugkwam. Er is alleen een uitvoeringsfout gemaakt en het opnieuw verrichten van herstelwerkzaamheden is geen schade die voor vergoeding in aanmerking komt.

 

Volgens de rechtbank staat vast dat de aangebrachte folie de stevigheid van de constructie heeft aangetast. De rechtbank vindt aannemelijk is dat een gestandaardiseerd werkplan gebruikt is voor het project. Bij het antwoord op de vraag of dit ook als ontwerp is aan te merken, komt het nu het een beurspolis aan met gestandaardiseerde voorwaarden aan op objectieve factoren.  Het gaat dan om de bewoordingen in het licht van de gehele polisvoorwaarden als geheel en een eventuele toelichting daarbij. Nu het begrip 'ontwerp' in de polisvoorwaarden erg ruim is omschreven en onder het woord ‘enzovoorts’ gebruikt, valt het werkplan ook onder het begrip ‘ontwerp’. 

Vervolgens is de vraag of sprake is van een fout in de zin van de polisvoorwaarden. De enkele aanwezigheid van folie in het pand is dat niet volgens verzekeraar. Daar is de rechtbank het niet mee eens, omdat door de aanwezige folie de kwaliteit van de balkons niet gegarandeerd kan worden. De rechtbank vindt wel dat de kosten van het aanbrengen van de staalplaten zelf voor eigen rekening blijft nu dat het alsnog goed maken van het eigen werk is. De noodzaak van het aanbrengen van de staalplaten is niet het enkele gevolg van het aanwezig zijn van de onterecht aangebrachte folie.

 

Aannemerskwesties zijn zoals ook uit deze zaak weer blijkt altijd leuke uitdagingen voor een schadebehandelaar met een mooie mix van techniek en juridische interpretatie van polisvoorwaarden en wetgeving.

Informatie

  • Schade Zakelijk
  • Dinsdag 26 november 2019

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas