SCP: meerderheid werknemers wil garantiepensioen

Het SCP, het Sociaal en Cultureel Planbureau is een interdepartementair wetenschappelijk instituut dat de regering en de Eerste en Tweede kamer informatie verstrekt. Het SCP heeft een onderzoek gedaan naar wat werknemers belangrijk vinden aan hun pensioen.

Enkele conclusies, die overigens volledig aansluiten bij eigen onderzoeken door ondernemingsraden onder werknemers, zijn de volgende:

 • Werknemers hebben veel liever een gegarandeerd pensioen;
 • Liever iets minder pensioen maar wel garantie (90%);
 • 70% van de laag- en middelopgeleiden (en 55% van de hoogopgeleiden) en mensen die tegen hun pensioen aanzitten betalen liever iets meer premie dan dat zij een lager pensioen gaan krijgen.

De wensen van werknemers zijn dus duidelijk: liever gegarandeerd middelloon dan een onzeker pensioen.

De deskundigen vinden en schrijven wat anders en storten soms ongenuanceerde marketing over Nederland uit.

Aan de ene kant willen de pensioenfondsen (met hun vertegenwoordigers in de SER) houden wat zij nu hebben. Dit is immers ook een van de bestaansrechten van de sociale partners. Zonder pensioenregeling worden de Cao’s wel erg karig. En zij leveren de bestuurders van de pensioenfondsen.

De PPI’s en verzekeraars schrijven in hun marketingstukjes dat iedereen wil flexibiliseren en dat persoonlijke pensioenpotjes wel zo eerlijk zijn. Maar je mag ook stellen dat zij meer verdienen aan beschikbare premieregelingen of (PPI’s) helemaal geen middelloonpensioen mogen uitvoeren. Zij willen ook graag de klanten van de pensioenfondsen gaan bedienen en pleitten onder andere voor afschaffing van de overdracht van pensioengeld van jong naar oud middels de doorsneepremie. Dat afschaffing van de doorsneepremie ca € 100 miljard kost, hoor ik hen niet over, maar dit is een andere discussie.

En veel adviseurs adviseren budgetneutraal naar een andere pensioenregeling over te stappen en praten hiermee de werkgever naar de mond. Deze betaalt immers de factuur en een boodschap dat hetzelfde pensioen duurder wordt is minder aantrekkelijk dan dat zij een alternatief hebben voor de kostenstijging. Weliswaar kan een beschikbare premieregeling goede pensioenuitkomsten bieden (en je betaalt niet voor de garantie die bij middelloonpensioen wel in rekening wordt gebracht door verzekeraars: dus wordt iedere ingelegde pensioeneuro ook voor pensioen gebruikt) maar deze kosten zijn er niet voor niets en het risico komt bij een beschikbare premie systeem volledig bij de werknemers te liggen en dit willen zij (gemiddeld en in overgrote meerderheid) dus niet.

Uit enquêtes die regelmatig worden gehouden onder werknemers en het wetenschappelijke rapport van het SCP blijkt dat werknemers veel liever een zeker pensioen hebben en dat zij weten waar zij aan toe zijn. De kosten voor garantie zijn nu hoger dan dat zij waren. In het verleden profiteerden werkgevers van lagere kosten omdat de rente hoger was. Maar pensioen gaat over het uitgestelde salaris van werknemers en dit hoort gewoon netjes geregeld te worden. Rekening houdend met de wensen van de werknemers en een eerlijk verhaal.

Informatie

 • Algemeen, Toekomstvoorzieningen, Civieljuridische Aspecten, Pensioen Algemeen
 • Dinsdag 21 maart 2017

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
 • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
 • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
 • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
 • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
 • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
 • Stel je vraag aan onze experts
 • 100% online, geen reistijden en verloren uren
 • 21 dagen op proef en beslis daarna pas