Shoprecht voor pensioen is inmiddels een dode letter

Werknemers die een recht op, een al dan niet gegarandeerd, pensioenkapitaal op de pensioendatum hebben, mogen daarmee shoppen. Zij kunnen met het kapitaal pensioen aankopen bij de pensioenuitvoerder naar keuze. Dat noemen we shoppen. Op grond van de Pensioenwet is dit een recht voor de werknemer.

Op grond van de wet bestaat dit recht op de pensioendatum. De pensioendatum is de in de pensioenregeling opgenomen datum waarop het pensioen tot uitkering zal komen. In de meeste pensioenregelingen is dit 67 jaar, geheel in lijn met de pensioenleeftijd die in de fiscale wetgeving is opgenomen.

De ingangsdatum van de AOW is echter niet gelijk aan de pensioendatum van 67 jaar. Dit jaar gaat de AOW in op 65 jaar en 6 maanden en de komende jaren zal deze leeftijd langzaam worden verhoogd richting 67 jaar. De pensioenleeftijd in de fiscale wetgeving is echter gekoppeld aan de ontwikkeling van de levensverwachting. Neemt die toe, dan zal de pensioenleeftijd worden verhoogd. Dus voordat de AOW leeftijd op 67 is aangekomen, is mogelijk de pensioenleeftijd al weer verhoogd naar 68 jaar. Daarna zal de AOW leeftijd ook worden verhoogd, eveneens gekoppeld aan de levensverwachting, maar dat zal in een ander tempo en later geschieden dan de aanpassing van de pensioenleeftijd. De verwachting is dus dat de pensioenleeftijd de komende jaren altijd hoger zal zijn dan de AOW leeftijd.

De arbeidsovereenkomst eindigt in de meeste gevallen op de AOW leeftijd. En op die datum gaan veel werknemers ook met pensioen. Dat betekent dat zij hun pensioen vervroegd laten ingaan. Zij gaan niet op de pensioendatum, maar op de AOW ingangsdatum met pensioen.

Het shoprecht uit de Pensioenwet bestaat echter uitsluitend op de pensioendatum. Het shoprecht is er derhalve niet op de AOW ingangsdatum. Daarmee kan worden geconstateerd dat het wettelijk shoprecht een dode letter is.

In de praktijk wordt hier wisselend mee omgegaan. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die hier niet moeilijk over doen en de shopmogelijkheid ook op de AOW datum aanbieden. Maar dat is op basis van hun eigen bereidheid en geen wettelijk recht. Er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die het wettelijk shoprecht heel strikt uitleggen en op de AOW datum geen shopmogelijkheid aanbieden.

Gelet op deze ontwikkeling is het tijd om het shoprecht aan te passen. Iedere werknemer die de mogelijkheid heeft om het pensioen eerder of later in te laten gaan, moet op díe datum ook de mogelijkheid hebben om te shoppen. Het shoprecht zou moeten gelden op de datum waarop de werknemer het pensioen laat ingaan.

Informatie

  • Flexiblisering werk & pensioen, Ik ga met pensioen, De gewone werknemer, De directeur-grootaandeelhouder, Fiscale Aspecten, Civieljuridische Aspecten, Pensioen Algemeen
  • Vrijdag 30 september 2016

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas