Soms kun je beter maar géén pensioen toezeggen

Werknemers hebben vaak moeite om de kwaliteit van hun pensioenregeling te beoordelen. Regelmatig hoor ik: "pensioen is door mijn werkgever geregeld, het zal wel goed zijn". En gelukkig voor veel werknemers is het ook wel goed geregeld. Maar af en toe kom ik pensioenregelingen tegen waar het helemaal niet goed is geregeld. De regeling leidt tot een marginaal pensioen, een fooi. Op zich is daar niets op tegen. Pensioen is en blijft immers een arbeidsvoorwaarde die wordt afgesproken tussen werkgever en werknemers. Maar een slechte pensioenregeling geeft vaak een verkeerd en gevaarlijk signaal af. Géén pensioen zou dan beter zijn!

Zeg waar het op staat!

Als je een pensioenregeling hebt, waarvan het niveau zodanig is dat het niet tot een adequaat pensioen zal leiden, communiceer dat dan duidelijk naar de werknemers. Hou daarbij de opmerking waar ik dit artikel mee begon in je achterhoofd: "pensioen is door mijn werkgever geregeld, het zal wel goed zijn". Omdat veel werknemers in de veronderstelling verkeren dat als er een pensioenregeling is, het wel goed zal zijn, zend je als werkgever met een niet adequate pensioenregeling een gevaarlijk signaal uit. "Blijf rustig zitten, wij zorgen voor jou". En dat is precies niet de boodschap die je zou moeten uitzenden. Vertel de werknemers dat er wel pensioen is, maar dat het voor de meeste niet toereikend zal zijn en dat je als werknemer dus echt zelf actie moet ondernemen. Maak mensen wakker uit hun pensioenslaap!

Stoppen is nog beter

Wat is mij afvraag is waarom je een pensioentoezegging wilt doen aan werknemers, terwijl die toezegging niet tot een adequaat pensioen zal leiden?

Volgens mij creëer je een onterecht gevoel van veiligheid (zie vorige alinea) en veroorzaak je dubbel werk. Als werkgever moet je immers een pensioenregeling in het leven roepen en houden met alle kosten en inspanningen die daarbij horen. Tegelijkertijd moeten de werknemers zelf iets gaan regelen voor hun pensioen. Dubbel werk dus.

Stoppen met dergelijke pensioenregelingen lijkt me dan ook beter. Schaf de regeling af en verhoog het salaris van alle werknemers met het vrijkomende budget.

Door te stoppen met de pensioenregeling geef je een heel duidelijk signaal af. Van ons hoef je niets te verwachten, regel zelf iets. En je bespaart een hoop werk. Uiteraard moeten werknemers zelf aan de bak, maar ook als de regeling in stand zou blijven, moeten werknemers zelf aan de bak.

Zou het dan niet beter zijn om de pensioenregeling te verbeteren?

Ik denk dat verbeteren van de pensioenregeling een betere oplossing is dan stoppen. Lees ook het artikel: keuzemogelijkheden in de pensioenregeling. In dit artikel wordt ingegaan op de vraag of werknemers hun eigen financiële situatie kunnen beoordelen en op basis daarvan de juiste keuzes maken. Dat pleit er zeker voor om de pensioenregeling te verbeteren.

Maar tegelijkertijd wil ik realistisch zijn. Sommige pensioenregelingen zijn van een dusdanig niveau dat verbetering zal leiden tot een verviervoudiging of vervijfvoudiging van de pensioenlast. Het zou mooi zijn, maar ik zie dat niet zo snel gebeuren.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 13 december 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas