SVB op de vingers getikt

Het is in Nederland nog steeds niet zo dat een burger die kiest voor de digitale berichtgeving via de Berichtenbox van MijnOverheid ook automatisch een e-mailnotificatie hiervan krijgt. Daarvoor moeten burger apart toestemming geven. Als hierdoor berichten niet of te laat worden gelezen kunnen ‘interessante’ situaties ontstaan.

Actualiteit

In dit geval gaat het om een man die in november 2017 een aanvraag indiende voor aanvullende bijstand bij zijn AOW. De Sociale Verzekeringsbank (hierna: SVB) vroeg vervolgens om meer informatie, maar kreeg die niet. Daarop besloot de SVB niet in te gaan op het verzoek.

Dit besluit stuurde de SVB echter alleen naar de Berichtenbox van de man. De bezwaartermijn liep tot en met 1 februari 2018, maar de man diende pas op 21 maart van dat jaar een bezwaarschrift in. De SVB nam het bezwaar vervolgens niet meer in behandeling.

De man ging tegen het besluit in beroep. Volgens de Algemene Wet Bestuursrecht mag een bericht wel elektronisch gestuurd worden, maar dan moet de geadresseerde hebben laten weten dat hij deze berichten ook ontvangt. De man in kwestie had wel aangegeven berichten te willen ontvangen van de SVB, maar niet dat hij dan ook een e-mailmelding wilde krijgen.

De Centrale Raad van Beroep (hierna: CRvB) oordeelt dat in zo'n geval de SVB had moeten controleren of de man wel berichten van de SVB wil ontvangen zonder dat er een e-mailnotificatie is ingesteld. De SVB had dit niet gedaan. De CRvB geeft de man daarom gelijk en de SVB moet zijn bezwaar alsnog in behandeling nemen.

Meer weten?
Wil je meer weten over de laatste actuele pensioenontwikkelingen, schrijf je dan in voor:

 Daar gaan we uitgebreid in op de actuele pensioenontwikkelingen.

Permanente Educatie: al onze E-learning, Masterclasses, Workshops en Vaardigheidstrainingen zijn geaccrediteerd voor Permanente Educatie.

Informatie

  • Sociale Zekerheid
  • Donderdag 23 september 2021

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas