Tegemoetkoming arbeidsongeschikten betaald in september

UWV betaalt in september de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten aan mensen die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn. Dit bedrag is een compensatie voor de extra kosten die iemand heeft door zijn ziekte of handicap. Soms gaat dit via de werkgever die het bedrag weer doorbetaalt aan de werknemer.

Als iemand een WIA-, Wajong-, WAO- of WAZ-uitkering van UWV heeft en ten minste 35 procent arbeidsongeschikt is of recht heeft op hulp om werk te vinden, te behouden of om te studeren, dan krijgt hij deze maand waarschijnlijk de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten. Voor 2016 is de tegemoetkoming € 212,06 netto.

Hij ontvangt de tegemoetkoming tegelijk met de maandelijkse arbeidsongeschiktheidsuitkering van september. UWV stuurt hier een brief over.

Als de uitkeringsgerechtigde de uitkering via de werkgever of een organisatie ontvangt, dan krijgt hij de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten via deze werkgever of de organisatie betaald. UWV verzoekt werkgevers de tegemoetkoming uiterlijk 31 oktober aan de werknemer overmaken. Dit bedrag hoeft niet tegelijk met de uitkering of het loon te worden betaald.

Niet vermelden op de loonstrook en jaaropgaaf

De werkgever hoeft de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten niet te vermelden op de loonstrook of de jaaropgaaf van de werknemer. De Tegemoetkoming valt onder de eindheffing en behoort niet tot het individuele fiscale loon of het verzamelinkomen van de uitkeringsgerechtigde. Als iemand de uitkering niet rechtstreeks van UWV ontvangt, maar via een andere organisatie of de werkgever, is er geen rekeningnummer van hem. UWV kan de Tegemoetkoming niet storten op een andere rekening dan de rekening waarop UWV de maandelijkse uitkering stort. Daarom vraagt UWV de werkgever of organisatie deze Tegemoetkoming over te maken.

Als iemand schulden heeft, mag een beslaglegger geen beslag leggen op de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten.

 

Informatie

  • Sociale Zekerheid, De gewone werknemer, Pensioen Algemeen
  • Dinsdag 27 september 2016

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas