Terecht beroep op uitsluiting op AOV of niet?

Rechtbank Rotterdam oordeelt dat een arbeidsongeschiktheidsverzekeraar ook bij bekendheid van de verzwegen gezondheidsgegevens toch tot dekking was overgegaan en daarom moet uitkeren.

Rechtbank Rotterdam gaf in een tussenvonnis aan de arbeidsongeschiktheidsverzekeraar de bewijsopdracht om te bewijzen dat een redelijk handelend verzekeraar bij kennis van eczeemklachten, ganglion en bronchitis drie uitsluitingsclausules had moeten opnemen en vanwege deze drie uitsluitingsclausules de verzekeringsaanvraag had afgewezen.

 

Dit is van belang omdat alleen dan de verzekeraar zich succesvol kan beroepen op verzwijging van de medische klachten.

 

Verzekeraar en verzekerde hebben verschillende deskundigenverklaringen daarover in het geding gebracht met tegengestelde clausules.

 

De rechtbank heeft toen een onafhankelijke deskundige benoemd.  Die medisch adviseur geeft aan beperktere clausules opgenomen te hebben dan verzekeraar zou hebben gedaan. De rechtbank neemt die conclusies over.

 

De arbeidsongeschiktheidsverzekeraar heeft ook geen concreet inzicht gegeven in het algemene acceptatiebeleid van andere verzekeraars waar volgens een Hoge Raad uitspraak groot belang aan gehecht wordt.

 

De conclusie is dan ook dat verzekeraar niet slaagt in het bewijs geen verzekeringsovereenkomst te zijn aangegaan en daarom geen beroep op verzwijging kan doen.

 

In dit geval was de claim ingediend vanwege, kort gezegd, reuma wat geen verband had met de drie clausules die arbeidsongeschiktheidsverzekeraar stelde te hebben willen opnemen en dus de aanvraag volledig afwijzen.

 

Toch is voorstelbaar dat verzekeraars zich ondertussen wat zorgen beginnen te maken over de wel erg hoge eisen die gesteld worden aan een geslaagd beroep op verzwijging.Het lijkt er nu wel op dat het bijna wel het proberen waard gaat zijn.

 

Door de verwijzingen naar het algemeen gangbare acceptatiebeleid gaat ook de vrijheid voor eigen acceptatiebeleid en clausulering verloren. Dat kan ook niet de bedoeling zijn.

 

En ondertussen wordt er in de discussie over de verzekeringsplicht voor ZZP’ers maar geklaagd over de onbetaalbaarheid van AOV’s….

Informatie

  • Inkomen
  • Woensdag 29 januari 2020

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas