Thuis bij de kinderen en toch pensioen opbouwen

Als je een periode volledig of gedeeltelijk de zorg voor je kinderen op je neemt en in die tijd niet of minder werkt, dan bouw je meestal geen of minder pensioen op. Maar het is toegestaan om over die periode wél pensioen op te bouwen. Zo kun je dus de zorg voor je kinderen op je nemen en toch pensioen opbouwen. Dat is prettig om te weten als je voor jezelf hebt geconstateerd dat je een pensioentekort hebt.

In de wet staat het volgende hierover

Als diensttijd voor de pensioen opbouw tellen perioden waarin de werknemer een tot zijn huishouden behorend kind heeft verzorgd dat de leeftijd van twaalf jaar niet heeft bereikt, met dien verstande dat de perioden waarin de kinderen die hij heeft verzorgd de leeftijd van zes jaar hebben bereikt, meetellen voor de helft. Bij dienstbetrekkingen in deeltijd wordt de aldus in aanmerking te nemen periode verminderd overeenkomstig de deeltijdfactor.

Een werknemer die voor kinderen heeft gezorgd kan na afloop van die periode alsnog pensioen opbouwen.

Voorbeeld

Een man besluit van zijn 25e tot zijn 35e voor zijn kinderen te zorgen. Hij heeft twee kinderen. Het eerste kind is geboren op zijn 25e en het tweede kind op zijn 28e. Van zijn 25e tot zijn 30e zorgt hij volledig voor zijn kinderen, vanaf zijn 30e voor 50% en de overige 50% werkt hij.

Op zijn 35e gaat hij weer fulltime werken.

De pensioenopbouw is een eindloonregeling, de opbouw is 2% per jaar en zijn pensioengrondslag is € 50.000,-

De periode tussen 25 en 30 kan volledig meetellen (hij werkt niet en kinderen zijn jonger dan 6) = 5 jaar

De periode tussen 30 en 34 telt voor 50% mee (hij werkt 50%) = 2 jaar

En de periode tussen 34 en 35 telt voor 25% (hij werkt 50% en de periode telt voor 50% omdat zijn jongste kind 6 is geworden) = 0,25 jaar

In totaal kan hij dus 7,25 jaar * 2% * 50.000,- is € 7.250,- pensioen extra opbouwen.

Uiteraard kom je ook bij de vraag, wie gaat dat betalen? Ik kan me voorstellen dat een werkgever niet snel bereid is om die kosten voor zijn rekening te nemen. In veel situaties zal dit dus betekenen dat de werknemer dit zelf zal betalen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 4 april 2011

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas