Toepasselijk alimentatierecht

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat artikel 5 van het Haags Protocol niet van toepassing is, omdat het recht van de staat van de laatste gemeenschappelijke verblijfplaats niet nauwer verbonden is met het huwelijk. 

De vaststelling van het huwelijksvermogens- en alimentatierecht is niet altijd eenvoudig in internationale situaties. In een uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden gaat het om een echtpaar dat in Nederland in gemeenschap van goederen trouwt. De vrouw heeft de Nederlandse nationaliteit, de man de Britse. Na de huwelijkssluiting wonen ze enkele jaren in Nederland, daarna verhuizen ze naar Duitsland. Weer enkele jaren eindigt de samenleving waarna de vrouw met de kinderen terugverhuisd naar Nederland en echtscheiding wordt aangevraagd die in Duitsland wordt uitgesproken. Daarbij wordt geen uitspraak gedaan over verdeling van huwelijksgoederengemeenschap of verdeling van kinder- en partneralimentatie. Het gerechtshof moet oordelen over het verzoek van de vrouw om kinder- en partneralimentatie vast te stellen. Het gerechtshof wijst daarbij op artikel 3 van het Haags Protocol bij de zogenoemde Haags Protocol waarin de alimentatieplicht wordt bepaald door het recht van de gewone verblijfplaats van de onderhoudsgerechtigden. Dat is alleen anders als op grond van artikel 5 van dat protocol als er een nauwere band is met de staat van de laatste gemeenschappelijke gewone verblijfplaats. Er blijkt niet van een bijzondere band die is opgebouwd met Duitsland in dit geval dat een beroep op die uitzondering rechtvaardigt. Er is daarom Nederlands recht van toepassing op de vaststelling van de kinder- en partneralimentatie.

 

 

 

 

Informatie

  • Scheiden & Einde relatie, Uit elkaar gaan, Recht: Huwelijksvermogens- en erfrecht
  • Zondag 24 februari 2019

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas