Trage ambtenaren op kosten van de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar?

Gerechtshof Den Haag oordeelt dat een beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar van een ingenieursbureau van de gemeente schade moet vergoeden aan diezelfde gemeente.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar verleent dekking voor een ingenieursbureau dat onderdeel is van een Dienst Stadswerken van de gemeente.

Geclaimd wordt dat door het niet voortvarend genoeg handelend van het ingenieursbureau er veel vertraging ontstaat bij het bouwproject en daardoor veel vertragingsschade. Er wordt uiteindelijk geschikt tussen de gemeente en het ingenieursbureau die ze voor rekening van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering willen brengen. Verzekeraars willen hier niet aan onder andere omdat de gemeente als het ware met zichzelf geschikt heeft.  De schade is wel gedekt omdat het schade is in de primaire prestatie en niet het alsnog of overdoen van het werk. Het bestek zou ondeugdelijk zijn, zij het wel tijdig geleverd. Ook beroepen op eigen schuld bijvoorbeeld of het schaden van belangen van verzekeraar helpen niet, evenals het voeren van onvoldoende verweer tegen de claim.

Het gerechtshof merkt op dat ze zich niet aan de indruk kan onttrekken dat de afwijzingen het gevolg zijn van frustratie bij de verzekeraar van de twee petten die de gemeente op heeft. Daartegenover kan wel opgemerkt worden dat je jezelf niet aan de indruk kan onttrekken dat het Gerechtshof alles uit de kast trekt om vooral de verzekeraar geen gelijk te geven dat ze de handjeklap tussen de gemeentelijke instellingen wil afwijzen. Hoe juridisch juist bepaalde andere redeneringen, dat is ook weer niet zo professioneel van het gerechtshof en dan past dus zulke praat over de houding van verzekeraars dus niet.  

Je ziet dat helaas wel vaker dat rechters heel flink doen in hun uitingen richting verzekeraars en een spiegel beter gepast zou zijn. Gelijk heeft het gerechtshof hooguit dat verzekeraars bij het accepteren van het risico al van de onderlinge verhouding met de gemeente wist, maar dit ging wellicht toch hun voorstellingsvermogen te buiten. Verzekeraars moeten zich in ieder geval wel twee keer bedenken bij het verzekeren van aan overheden gelieerde ingenieursbureaus.

Informatie

  • Schade Zakelijk
  • Zaterdag 18 april 2020

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas