Vakbond vergrijst, jongeren verliezen grip op pensioen

In 2010 telden de vakverenigingen 1,87 miljoen leden. Dat waren er 17 duizend minder dan een jaar eerder, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. De laatste vijftien jaar is het aantal vakbondsleden vrijwel stabiel. Het aantal vakbondsleden dat jonger is dan 25 jaar neemt af. In 1973 hadden de jonge leden een aandeel van 17 procent. In 2010 is dit gedaald naar bijna 4 procent en zijn er nog maar 71 duizend jongeren vakbondslid. Het aantal AOW-gerechtigde vakbondsleden stijgt echter. Steeds meer 65-plussers blijven na hun werkzame leven lid van een vakbond. In 1973 was hun aandeel 8 procent, in 2010 is dit toegenomen tot 13,5 procent.

Rol van de vakbonden

De inhoud van de pensioenregeling, waarin bijvoorbeeld het onderscheid tussen jongeren en ouderen is opgenomen, maar ook afspraken worden gemaakt over financiering en indexatie, is tot stand gekomen door overleg tussen de sociale partners. De werknemers worden daarin vertegenwoordigd door de vakbonden.

Gepensioneerden in vakbond én in bestuur?

Je kunt dus constateren dat de invloed van ouderen op de pensioenregeling veel groter is dan die van jongeren. Verder is het opmerkelijk dat veel gepensioneerden lid blijven van de vakbond. De invloed van gepensioneerden in het bestuur van een pensioenfonds is dus al in grote mate aanwezig. Als zij straks ook nog een officiële stem krijgen in het bestuur, dan zijn straks de gepensioneerden oververtegenwoordigd.

Ik heb al eerder een artikel geschreven met de titel "Jonge werknemers moeten lid worden van een vakbond". Moeten is natuurlijk en zwaar woord, maar willen jongeren binnen het huidige systeem invloed hebben en houden op de kwaliteit van hun eigen pensioen, adviseer ik jongeren toch goed na te denken over deze stelling.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Woensdag 3 november 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas