Variatie in de pensioenuitkering uitgelegd

Het is toegestaan om variatie in de hoogte van uw pensioenuitkering aan te brengen. Dat kan interessant zijn, omdat u in de eerste jaren van uw pensionering een hogere behoefte heeft aan inkomen dan in de latere jaren. Als u nog jong en vitaal bent en vol met plannen zit, dan kan het prettig zijn om iets meer pensioen te krijgen, in ruil voor de latere jaren iets minder. In dit artikel een toelichting op dit onderwerp.

Deze variatie moet u uiterlijk op de pensioendatum vaststellen en dient binnen een vastgestelde bandbreedte te blijven.

Let op; variatie is op grond van de wet toegestaan. Het is geen wettelijk recht, dus de mogelijkheid bestaat dat uw pensioenuitvoerder niet mee wil werken aan variatie aanbrengen.

Het is mogelijk de uitkering in hoogte laten variëren. Iedereen is vrij om de mate van variatie te kiezen voor zover deze blijft binnen de bandbreedte 100:75.

Het ligt naar mijn mening voor de hand eerst te kiezen voor een hoge uitkering (100%) en daarna voor een lage uitkering (75%), maar andersom is ook mogelijk. Uiterlijk op de pensioendatum dient de mate van variatie te zijn vastgesteld en daarna kan die niet meer worden gewijzigd.

Als u kiest voor een hoge uitkering gedurende een periode van 5 tot 10 jaar, dan zal de oorspronkelijke (gelijkblijvende) uitkering ongeveer in het midden liggen van uw nieuwe hoge en lage uitkering.

Het is mogelijk om (mits van tevoren vastgelegd) meerdere keren te veranderen in hoogte. De wet geeft hier geen beperkingen voor. In de praktijk zien we dat pensioenuitvoerders dit wel beperken tot 1 maximaal 2 switches.

De variatie kan worden toegepast bovenop de uitruil van het ouderdomspensioen voor een overbrugging van de AOW. Bij vervroeging van pensioen (eerder dan 65 jaar) speelt ook nog een ander punt een rol. In de jaren voor de 65 jarige leeftijd is de belastingdruk hoger dan na 65 jaar. Het kan om die reden ook interessant zijn om in de eerste jaren (tot 65 jaar) een hoger bruto pensioen te hebben, waardoor u netto zowel voor als na 65 jaar ongeveer eenzelfde inkomen heeft.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Woensdag 23 maart 2011

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas