Verhaal door gesubrogeerde verzekeraar

Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat een werknemer er niet in slaagt om tegenbewijs te leveren dat een ongeval niet is veroorzaakt doordat hij met te veel alcohol op is gaan rijden.

Een werknemer werkt als chauffeur op een melktankwagen. Hij raakt betrokken bij een eenzijdig ongeval onder invloed van alcohol. De cascoverzekeraar van de melktankwagen verhaalt zich na subrogatie voor de uitgekeerde schade op de werknemer. De werknemer krijgt in een tussenvonnis de gelegenheid om tegenbewijs te leveren tegen het bewijsvermoeden dat het ongeval is te wijten aan zijn bewuste roekeloosheid, omdat hij wist dat hij onder invloed van alcohol was en toch is gaan rijden.

De verzekeraar trad na uitkering van de schade in de plaats van de werkgever en die werkgever mag schade alleen bij bewuste roekeloosheid van de werknemer een schade verhalen. Er worden getuigenverklaringen overlegd waaruit blijkt dat de chauffeur buiten diens schuld met de rechterachterwielen in de berm terecht is gekomen en geslipt. De slip is het dynamisch gedrag van de getransporteerde melk in combinatie met de bocht die de weg maakte en de constructie van de oplegger. Ook zonder alcohol zou het ongeluk dus gebeurd zijn.

Een op het oog plausibele verklaring maar volgens de kantonrechter niet voldoende. Volgens andere getuigenverklaringen slingerde de wagen namelijk al voor het ongeval zonder afdoende andere verklaring daarvoor. Verder is de melkturbulentie niet zo waarschijnlijk gelet op de route en krommingen in de weg. Kortom de kantonrechter vindt dat er niet voldoende andere oorzaken zijn gesteld door de werknemer er voldoende zekerheid is dat het ongeval is gekomen door slingeren als gevolg van het rijden met te veel alcohol op. De werknemer moet zo aan de schade verhalende verzekeraar toch een kleine € 120.000 vergoeden.

Informatie

  • Schade Zakelijk
  • Donderdag 27 februari 2020

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas