Verhoging AOW en pensioenleeftijd in het oktoberakkoord

In een eerder artikel ben ik ingegaan op de verhoging van de AOW gerechtigde leeftijd en de pensioenleeftijd in de 2e pijler. De AOW zal in stapjes worden verhoogd naar 67 jaar in 2023. De pensioenleeftijd in de 2e pijler zal ineens worden verhoogd naar 67 jaar in 2014. Bij de kabinetsformatie is een deelakkoord gesloten, waardoor de verhoging van de leeftijd er mogelijk anders zal gaan uitzien.

Oktoberakkoord

Het nieuwe akkoord lijkt aan te sturen op een versnelde verhoging van de AOW gerechtigde leeftijd. In 2013 tot en met 2015 stijgt de AOW gerechtigde leeftijd met 1 maand per jaar, daarna stijgt die met 3 maanden per jaar, in plaats van 2 maanden, zodat we in 2018 op 66 jaar zitten. Vervolgens stijgt de ingangsleeftijd verder door met 4 maanden (in plaats van 3 maanden) per jaar, zodat in 2021 de AOW gerechtigde leeftijd op 67 jaar zit. Daarmee is de verhoging 2 jaar eerder bereikt.

Voorschotregeling

De verhoging van de AOW zorgt ervoor dat mensen ineens te maken kunnen krijgen met een inkomensgat, waar zij geen rekening mee hebben kunnen houden. In oorspronkelijk voorstel is daarom een voorschotregeling opgenomen. Mensen kunnen een voorschot krijgen op de AOW om daarmee de inkomensachteruitgang op te vangen. Het is echter wel de bedoeling dat dit voorschot wordt terugbetaald.

In het oktoberakkoord zijn voorstellen opgenomen om de voorschotregeling af te schaffen en een overbruggingsregeling te introduceren. De exacte uitwerking is nu nog niet bekend. Wat wel bekend is, is dat de regering de voorschotregeling niet eerder zal afschaffen dan nadat er duidelijkheid is over het ontwerp van de overbruggingsregeling.

Overige wetgeving

Het is de bedoeling dat overige wetten, zoals de ANW, de WIA en dergelijke ook worden aangepast en blijven aalsuiten op de ingangsdatum van de AOW. Daarom gaat er nu gewerkt worden met de  term ‘pensioengerechtigde leeftijd’. De desbetreffende wetten worden hiermee op dusdanige manier aangepast dat zij automatisch aansluiten op een verhoging van de AOW-leeftijd.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Vrijdag 26 oktober 2012

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas