Verlengen van uw pensioencontract

Bij de verlenging van een pensioencontract is veel geld te besparen. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten.

Een pensioencontract met een verzekeringsmaatschappij, de uitvoeringsovereenkomst genaamd, wordt meestal voor een periode van 5 of 10 jaar aangegaan. Als uw contract afloopt heeft u de keuze om het contract te verlengen of een nieuw contract te sluiten bij een andere verzekeringsmaatschappij. Het verlengen van een contract of het afsluiten van een nieuw contract geeft u de mogelijkheid om de voorwaarden opnieuw uit te onderhandelen. De ervaring is dat hier veel geld mee te besparen is. In de praktijk wordt vaak onderhandeld op de administratiekosten en eventueel de omvangskorting. De onderhandelingsruimte op deze punten is echter bijzonder beperkt is. Er zijn meer onderhandelingspunten.

Vaak wordt daar geen aandacht aan besteed en dat is jammer. Want juist op die andere punten is veel geld te besparen. Hierbij moet worden gedacht aan verlaging van de excassokosten, verhoging van de winstdelende reserve en verbetering van de exitbepalingen. Ook is het niet ondenkbaar om de rekenrente (3% of 4%) voor bepaalde delen van uw pensioencontract uit te onderhandelen.

Onderhandelingen over deze punten vereisen veel kennis van zaken op het gebied van de verzekeringstechniek en actuarieel rekenen. Verzekeraars komen bij dergelijke onderhandelingen met door de wol geverfde onderhandelaars. Zorg dat u minstens net zo beslagen ten ijs komt als zij.

Noteer alvast de einddatum van uw pensioencontract / uitvoeringsovereenkomst en onderneem tijdig actie. De praktijk leert dat minimaal 1 jaar van tevoren beginnen geen overbodige luxe is.

Zie ook het artikel Governance bij verzekerde pensioenregelingen over inspraak van werknemers bij verlengingen

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Zaterdag 19 april 2008

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas