Voor herstel vatbaar inkomensverlies alimentatieplichtige

Hof ‘s-Hertogenbosch oordeelt dat sprake is van voor herstel vatbaar inkomensverlies en daardoor de alimentatieplicht in stand blijft.

Een alimentatieplichtige vindt dat zijn alimentatieplicht lager moet zijn vanwege inkomensverlies. Hij is in eerste instantie voor 80% gaan werken voor zorgtaken voor de kinderen, maar heeft daarnaast ook ontslag moeten nemen. Hij stond vanwege het hoge ziekteverzuim van hem mede door de scheiding en de stress daarvan en kon toen kiezen om of zelf ontslag te nemen met een aantal maanden ontslagvergoeding of vanwege een reorganisatie ontslagen worden met negatieve energie en zonder garantie van een ontslagvergoeding. Het gerechtshof vindt het inkomensverlies herstelbaar en dat dit ook van de man kan worden gevergd. Dat er nu geen WW ontvangen wordt, komt voor rekening en risico van hemzelf. Bij een nieuwe dienstbetrekking zou hij een vergelijkbaar salaris moeten kunnen gaan verdienen. Het nieuwe parttimepercentage van 80% accepteert het gerechtshof wel.

Tsja, het blijft toch een wonderlijk verschijnsel. Natuurlijk moet welbewuste manipulatie om de alimentatieplicht te stoppen of verlagen voorkomen worden. Het is echter nogal wat dat als je huwelijk stuk loopt mede door het verwijt dat je de verantwoordelijkheid nam om veel te werken, voor het inkomen te zorgen en je jezelf niet aan alle werkverplichtingen hebt kunnen onttrekken dit vervolgens wel je alimentatieplicht voor jaren bepaalt. Het is dan niet gegund om het roer om te gooien en minder te gaan werken, ook voor de kinderen gaan zorgen of andere keuzes te maken. De alimentatiegerechtigde die met al die verwijten over dat vele werk heeft gesloopt, blijft daar vervolgens echter wel jaren profiteren. Dat pleit er dus wel voor om die inkomens- en zorgverantwoordelijkheden tijdig te delen tijdens het huwelijk. Dat is wellicht goed voor het huwelijk, maar in ieder geval ook voor de alimentatieplicht erna.

Informatie

  • Recht: Huwelijksvermogens- en erfrecht
  • Zaterdag 14 maart 2020

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas