Voorbereiding nieuwe pensioencontract

DNB en de AFM houden goed in de gaten of pensioenfondsen voldoende vaart maken met de voorbereiding van de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Daartoe houden de toezichthouders regelmatig metingen en organiseren ze bijeenkomsten over het onderwerp.

Deskundigheidstoets

 

Meting middelgrote en kleine pensioenfondsen
Onlangs hebben alle middelgrote en kleine pensioenfondsen, met uitzondering van pensioenfondsen in liquidatie, een brief ontvangen met een verzoek tot het invullen van een vragenlijst. De vragen gaan onder meer over transitie- en communicatieplannen, de vorderingen van sociale partners en de uitvoerbaarheid van de nieuwe regeling. Klik hier voor de brief en de vragenlijst.

Seminar grote pensioenfondsen
DNB heeft de afgelopen tijd veel gesprekken gevoerd met de T3 en T4 pensioenfondsen over hun voorbereiding op het nieuwe stelsel. Tijdens een seminar voor deze pensioenfondsen kwamen de uitkomsten van die gesprekken uitgebreid aan bod. Zo blijken veel pensioenfondsen risicobereidheid onder de deelnemers gepeild te hebben of dat van plan te zijn. Verder wacht nog een groot deel van de besturen op een keuze van de sociale partners, maar hebben ze hun eigen voorkeur ook nog niet bepaald. DNB en de AFM verwachten van de grote pensioenfondsen dat zij rond de jaarwisseling een principekeuze hebben gemaakt of een advies hebben gegeven aan hun sociale partners. De verwachting is namelijk dat de implementatie van de nieuwe regeling een half jaar tot een jaar kan duren. De presentatie van Olaf Sleijpen, met daarin uitkomsten van de gesprekken met de grootste pensioenfondsen, vindt u hieronder.

Op het seminar spraken ook Paul Duijsens van ABP en Hans Veltman van het pensioenfonds TNO over de voorbereiding van hun pensioenfondsen op het nieuwe pensioencontract. Ook hun presentaties kunt u hieronder vinden.

Ronde tafel met actuarieel adviseurs
Op 13 juni organiseerde DNB een ronde tafel bijeenkomst met actuariële adviesbureaus over de transitie naar het nieuwe pensioencontract. Tijdens de bijeenkomst zijn onderwerpen aan bod gekomen als de voortgang van de transitie, de belemmeringen die hierbij ondervonden worden en de randvoorwaarden voor een houdbaar contract. De deelnemers waren het er over eens dat ondanks een aantal belemmeringen pensioenfondsen nu al stappen maken in hun voorbereiding. Bijvoorbeeld door voor zichzelf inzichtelijk te maken aan welke randvoorwaarden hun nieuwe ‘houdbare’ regeling moet voldoen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas