Vordering tot uitkeren legaat

Rechtbank Gelderland oordeelt over een vordering tot uitkeren van een legaat onder testamentair bewind.

Na het overlijden blijkt er een legaat onder bewind te zijn ingesteld. De legataris vordert afgifte van het legaat, omdat die nog niet is voldaan. De gedaagde erfgenaam die dat moet doen, stelt dat het legaat al voldaan is, omdat de legataris al voor het overlijden eigenhandig dit bedrag van de overleden erflater heeft afgepakt door misbruik van een bankpas. Dat zou onder andere blijken uit een handgeschreven brief van de erflater. Daartegenover wordt weer gesteld dat het testament nog van na die brief is en dus achterhaald.

Volgens Rechtbank Gelderland verzet de aard vaan het legaat zich ertegen dat betalingen voorafgaand aan het overlijden gezien worden als nakoming van het legaat. Het legaat is een vordering niet op de erflater, maar op de nalatenschap. De brief van erflater kan niet als herroeping worden gezien, al is het maar vanwege de vormvereisten van een herroeping waar aan niet voldaan wordt. Er wordt onder het testamentaire bewind een bedrag afgezonderd op een rekening waarover de testamentair bewindvoerder het beheer voert.

Tsja, dit soort discussies komt toch geregeld voor. Het zou misschien wel beter zijn om alle wilsuitingen die afwijken van de wettelijke verdeling of verzorging van directe nabestaanden in de laatste vijf jaar voor het overlijden helemaal niet mee te laten tellen. Je ziet ook geregeld dat een verzorgster of een verder familielid die het zich kan veroorloven om veel tijd vrij te maken, terwijl de eigen kinderen van erflater met een druk gezin worstelen bijvoorbeeld, opeens begunstigd wordt of bij leven al allerlei cadeautjes krijgt en bedragen toegeschoven op momenten dat de verzorgde fysiek en emotioneel afhankelijk is. Dit gaat dan gepaard met allerlei morele verwijten naar de eigen kinderen ook nog eens. Het staat ook regelmatig in de weg aan een betere oplossing zoals een professionelere aanleunwoning of verzorgingstehuis. Het zou wel eens goed zijn om te zien of de animo van die verzorgers ook dan gewoon op peil blijft, als ze niet als legataris, erfgenaam of begiftigde kunnen worden aangewezen voor een bepaalde periode voor het overlijden.

Informatie

  • Recht: Huwelijksvermogens- en erfrecht
  • Maandag 31 augustus 2020

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas