Waardeoverdracht, een overzicht

1094183_global_financial_crisis_conceptOp Nationaal Pensioenweblog is de afgelopen jaren veel geschreven over waardeoverdracht. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste artikelen tot nu toe met daarin onder andere hoe waardeoverdracht werkt, wat het kost en of het verstandig is om te doen.

Hoe werkt waardeoverdracht

Waardeoverdracht is een begrip in Nederland, maar tegelijkertijd ook niet altijd even duidelijk. In een aantal artikelen wordt uitgelegd wat er nu eigenlijk gebeurt bij een waardeoverdracht en welke procedures er worden gevolgd.

Wel of niet de waarde overdragen?

Moet ik mijn pensioen nu wel of niet overdrachten van mijn oude uitvoerder(s) naar mijn nieuwe uitvoerder. In dit artikel een testje waarmee u kunt vaststellen of waardeoverdracht in uw situatie verstandig zou zijn.

Financiële gevolgen van waardeoverdracht

Werkgever die de pensioentoezegging aan werknemers hebben verzekerd worden regelmatig geconfronteerd met grote koopsommen die moeten worden betaald nadat een werknemer waardeoverdracht heeft laten plaatsvinden. In een aantal artikelen wordt ingegaan op deze problematiek. Ieder jaar wordt het tarief voor waardeoverdracht opnieuw vastgesteld. Ieder jaar zijn de gevolgen dus weer anders.

Wat kun je doen tegen de kosten van waardeoverdracht

In dit artikel wordt uitgelegd dat je als werkgever invloed kunt hebben op de waardeoverdrachten en daarmee ook op de bijbelatingsproblematiek.

Vrijwillig overdragen

Veel werknemers dragen hun pensioen over op basis van hun wettelijke recht. In bepaalde situaties heb je dat wettelijke recht niet. Toch kan er dan worden overgedragen. Dat is dan op basis van vrijwilligheid. De uitvoerders en de betrokken werkgever(s) moeten er aan mee willen werken. Maar bij vrijwillige waardeoverdracht is het opletten geblazen. Want de rekenregels zijn niet volledig duidelijk en daarmee bestaat de kans dat je pensioengeld iets in waarde verminderd.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Vrijdag 22 oktober 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas