Wel of geen dienstbetrekking?

Zijn de maaltijdbezorgers van Deliveroo werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst? Hof Amsterdam doet uitspraak.

Actualiteit

Deliveroo Netherlands BV biedt een online maaltijdbestel- en betaalsysteem en een bezorgdienst van restaurants aan. Oorspronkelijk werken de bezorgers op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, maar sinds juli 2018 werken de bezorgers alleen nog op basis van een overeenkomst van opdracht, waarin o.a. is vermeld dat de bezorger zich moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

De vraag is of de bezorgers werken op basis van een arbeidsovereenkomst. Het Hof overweegt dat de bezorgers een grote mate van vrijheid hebben om zich aan te melden wanneer zij willen, en om aangeboden ritten al dan niet te accepteren. Ook kan een bezorger zich bij gelegenheid laten vervangen. Deze vervangingsmogelijkheid acht het Hof echter niet onverenigbaar met een arbeidsovereenkomst. De wijze waarop de loonbetaling door Deliveroo plaatsvindt (eenzijdig vastgesteld door Deliveroo en tweewekelijkse uitbetaling) wijst naar het oordeel van het Hof eerder op de aanwezigheid dan op de afwezigheid van een arbeidsovereenkomst.

Het Hof oordeelt dat de wijze waarop Deliveroo werkzaamheden door bezorgers laat uitoefenen, veeleer duidt op een gezagsrelatie dan op de afwezigheid van een gezagsrelatie. Het Hof overweegt dat de werkzaamheden, het ophalen en bezorgen van voedsel, van dien aard zijn dat daarvoor weinig aanwijzingen nodig zijn. Deliveroo heeft bovendien een vergaande controlemogelijkheid op de werkwijze van de bezorger, hetgeen eveneens als een vorm van gezag is aan te merken. Concluderend is het Hof van oordeel dat de bezorgers van Deliveroo werkzaam zijn op basis van een arbeidsovereenkomst.

Meer weten?
Wil je meer weten over actuele pensioenontwikkelingen, schrijf je dan in voor:

Daar gaan we uitgebreid in op de actuele ontwikkelingen rondom pensioen en overige inkomensvoorzieningen.

Permanente Educatie: al onze E-learning, Masterclasses, Workshops en Vaardigheidstrainingen zijn geaccrediteerd voor Permanente Educatie.

Informatie

  • Sociale Zekerheid
  • Maandag 7 februari 2022

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas