Wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet aangekondigd

Schuldenaren worden geconfronteerd met beslag op hun inkomen door deurwaarders en overheidsinstanties. Bij dat beslag moet rekening gehouden worden met een zogenoemde beslagvrije voet, een basisbudget  voor zaken als voedsel, kleding en onderdak. De berekening daarvan gaat blijkbaar vaak mis Op dat basisbudget (beslagvrije voet) mag geen beslag worden gelegd. Bij de berekening van de hoogte van dat beslagvrije bedrag gaat het vaak mis, omdat schuldeisers langs elkaar heen werken en bijvoorbeeld toeslagen teruggevorderd worden terwijl er al beslag ligt op het inkomen. Hoe ingewikkeld dat nu kan zijn, blijkt bijvoorbeeld wel (hoewel klantvriendelijk bedoeld) uit het formulier dat de belastingplichtige kan invullen zodat de belastingdienst met de beslagvrije voet rekening kan houden: http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/verzoek_berekening_beslagvrije_voet_ov2111z7fol.pdf.

De nieuw aangekondigde wet beoogt de berekening van de beslagvrije voet eenvoudiger te maken. Alleen nog maar de hoogte van het inkomen en de leefsituatie, met hoeveel mensen een huishouden wordt gedeeld, wordt van belang en daarmee zal de beslagvrije voet bekend zijn Alle latere beslagleggers moeten de berekening van de eerste beslaglegger volgen en met elkaars beslagen rekening houden.

Als de nieuwe wet in werking treedt, kan een deurwaarder op een eenvoudigere manier de benodigde gegevens voor de berekening van de beslagvrije voet achterhalen. Hij hoeft daarvoor alleen nog maar te weten hoe hoog het inkomen is van de schuldenaar en wat de leefsituatie is (met hoeveel mensen hij een huishouden deelt). Latere beslagleggers op hetzelfde inkomen moeten zich voegen naar deze berekening. Verschillende beslagleggers, zowel overheidsinstanties als particulieren, moeten rekening gaan houden met elkaars  beslagen. Het wetsvoorstel gaat eerst voor advies aan de Raad van State en zal vervolgens openbaar gemaakt worden en ingediend bij de Tweede Kamer.

Informatie

  • Algemeen
  • Dinsdag 18 oktober 2016

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas