Wettelijk recht op uitruil van pensioen uitgelegd

Het is mogelijk om uw pensioen uit te ruilen voor een ander soort pensioen. Op die manier kunt u uw pensioen op maat maken, aanpassen aan uw eigen situatie en wensen. U kunt bijvoorbeeld uw ouderdomspensioen uitruilen voor meer partnerpensioen of andersom. Als vuistregel kunt u aanhouden dat € 1,- ouderdomspensioen ongeveer € 3,- partnerpensioen oplevert en andersom, € 3,- partnerpensioen ongeveer € 1,- ouderdomspensioen. Maar de ruilfactoren verschillen per pensioenregeling. Voor de exacte factoren kunt u het beste in uw pensioenreglement of op de website van uw pensioenfonds kijken.

Uiterlijk op de pensioendatum ruilen

De ruil dient uiterlijk te gebeuren op de pensioendatum. Eerder omruilen mag wel (volgens de wet, maar misschien van uw uitvoerder niet), later dan de pensioendatum omruilen mag nooit.

Maximering

Als een partnerpensioen wordt omgezet in ouderdomspensioen zal het ouderdomspensioen toenemen. Het is toegestaan dat het ouderdomspensioen (inclusief AOW) door de uitruil boven de 100% van uw laatst verdiende salaris uitkomt. Als een ouderdomspensioen wordt omgezet in een partnerpensioen, dan zal het partnerpensioen toenemen. Het partnerpensioen mag door uitruil niet meer dan 70% van het salaris bedragen.

Waardeopbouw

Uitruil van partnerpensioen voor ouderdomspensioen is alleen mogelijk als er een partnerpensioen is met waardeopbouw. Een partnerpensioen op basis van een risicoverzekering heeft geen waarde en kan daarom niet worden omgeruild.

Uitruilen is een wettelijk recht!

Waar moet ik op letten

Als de pensioenregeling een partnerpensioen heeft met waardeopbouw, dient voor iedereen (dus ook de alleenstaanden) een partnerpensioen te worden opgebouwd. Uiterlijk op de pensioendatum kan er geruild worden en dan kunnen de alleenstaanden het partnerpensioen omruilen voor meer ouderdomspensioen. Deelnemers met een partner kunnen dat ook, alleen zij moeten zich eerst afvragen of het partnerpensioen noodzakelijk is. Uitruil is niet altijd mogelijk. En de partner dient akkoord te gaan met uitruil!

Als u een pensioenregeling hebt met een partnerpensioen op risicobasis, dan kan het partnerpensioen niet omgeruild worden voor meer ouderdomspensioen. Het is dan wel zaak om bij uitdiensttreding of bij pensionering goed op te letten. Het partnerpensioen op risicobasis vervalt zonder waarde. Als er toch een partnerpensioen gewenst is, dan is het misschien zaak om een deel van het ouderdomspensioen uit te ruilen voor partnerpensioen.

Het wettelijk recht op uitruil geldt sinds 1 januari 2002. Meestal kan een partnerpensioen dat is opgebouwd voor die datum niet worden uitgeruild.

Bij vervroegde pensionering

Als je besluit je pensioen eerder te laten ingaan dan 65 jaar, dan krijg je een levenslange uitkering als aanvulling op de AOW. Alleen tot je 65e krijg je nog geen AOW uitkering. Het is mogelijk om een deel van je ouderdomspensioen om te ruilen voor een overbruggingsuitkering van de AOW. In tegenstelling tot uitruil van ouderdomspensioen en partnerpensioen is deze vorm van ruilen geen wettelijk recht. Maar ik wilde u deze niet onthouden.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Woensdag 9 maart 2011

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas