Wordt Chili ons 'pensioengidsland'?

Tweede Kamerlid Joram van Klaveren heeft Chili als voorbeeld genomen in zijn voorstel voor ‘het nieuwe pensioenstelsel’. Chili kent een verplichte individuele pensioenrekening. Van Klaveren voegt vervolgens nog wat elementen toe. Daarmee zet hij in ieder geval aan tot nadenken.

Op het eerste oog lijkt zijn voorstel wel aardig. Eigenlijk heeft hij gewoon alle bestaande ideeën op één hoop gegooid. Zo wil Van Klaveren af van de huidige grote verplichtstelling in de 2e pijler (werkgever-werknemer), ten faveure dus van een individuele pensioenoptie. Verder wil hij, of beter gezegd zijn partij Voor Nederland, de omkeerregel afschaffen, een vlaktaks introduceren van 22,9% en de AOW verstevigen én flexibiliseren. Allemaal redelijke ideeën, waar ik mij voor een deel in kan vinden. Toch is er wel wat kritiek te leveren.

Mensen gaan domweg niet sparen
De ervaring leert dat mensen niet sparen als ze daartoe niet verplicht worden. We zien in de internationale ranglijsten dan ook dat veel landen, zoals Chili, maar ook Australië en Denemarken, een (stevige) vorm van individuele pensioenplicht kennen. Nederland zakt als pensioenland met een stevige vorm van collectieve pensioenplicht overigens steeds verder af, o.a. gezien het groter wordende aantal ZZP-ers. Het afschaffen van de omkeerregel zal mijn inziens dan ook alleen werken, als dat gepaard gaat met een echte pensioenplicht. Anders gaan mensen domweg niet sparen. Nog even afgezien van hoe om te gaan met het bestaande pensioenvermogen, waar nog wel een fiscale claim op zit.

Dat vanuit die pensioenplicht vervolgens gekozen kan worden om met een deel van het pensioen de hypotheek af te lossen of te gebruiken voor studieverlof, starten eigen bedrijf, etc., juich ik toe. Dan hoort daar overigens ook een lumpsum-mogelijkheid bij op de pensioendatum. Waarom mag/kan een volwassen man of vrouw niet zelf beslissen wat hij met zijn eigen pensioengeld doet?

Groei door koppeling
Verder wil van Klaveren de AOW welvaartsvast maken via een koppeling aan de lonen. Vrije besteding van de pensioenpremie zou leiden tot meer groei, waarmee deze maatregel zichzelf terugbetaalt. Normaliter zal hij voor dit idee geen politiek draagvlak krijgen, gezien de kosten die daaraan verbonden zijn. Laat de AOW dus gewoon het sociale ‘minimum’ zijn en blijven, wat het nu ook is. Wel ben ik, net als van Klaveren, voorstander van een flexibilisering van de AOW. Parttime AOW vanaf bijvoorbeeld 63 jaar, en een hogere AOW voor ieder jaar dat na de pensioenleeftijd wordt doorgewerkt.

Dubbele van vroeger
Tot slot ‘piept’ Van Klaveren  over het feit dat jongeren misschien wel tot hun 70e of 71e moeten doorwerken. Dat begrijp ik niet. Toen de AOW in 1957 werd geïntroduceerd was de gemiddelde leeftijd 72. De pensioengerechtigden van toen waren echt op hun 15e begonnen met werken. 50 jaar werken leverde dus 7 jaar pensioen op. Als we nu beginnen met werken op 21 en tot 71 moeten werken, dan is dat ook 50 jaar. Maar we krijgen dan nog minimaal zo’n 14 jaar pensioen, aangezien de levensverwachting fors is gestegen. Het dubbele dus van vroeger. Dat lijkt mij niet zo gek. En wil iemand dat niet, dan moet hij meer sparen zodat hij eerder met pensioen kan. Of genoegen nemen met minder. Dat is ook het gevolg van individualisering.

Gevestigde belangen
Al met al denk ik niet dat het ‘pensioenstelsel-van Klaveren’ het gaat halen. Chili zal dus niet ons nieuwe ‘gidsland’ worden. Maar het zet wel terecht aan het denken. Alleen dat is al winst in een discussie die toch vooral in het teken staat van de gevestigde belangen. Enkele elementen zullen weliswaar zeker terugkomen in de ‘grote pensioenaanpassing’ de komende jaren. Maar dat zal nog wel even duren, nu de SER niet met een advies komt, maar weer met een omvangrijk ‘het kan alle kanten op’ document. En onze staatssecretaris Klijnsma lekker niets doet en de herziening overlaat aan haar opvolger! Soms is pensioen inderdaad een langzaam vak.

Informatie

  • Toekomstvoorzieningen, Internationaal
  • Donderdag 20 oktober 2016

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas