Angst voor demotie en individualisering van pensioen zit tussen de oren!

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA pleitte onlangs voor meer aandacht en mogelijkheden voor demotie. Ik ben groot voorstander.

Allereerst, wat is demotie nu eigenlijk. Demotie betekent dat een werknemer een aantal jaren voor de pensioendatum een stapje terug doet qua functie, met normaliter ook een salarisverlaging. Dat kan ook prima gecombineerd met parttime werken overigens.

Demotie en pensioen gaan hand in hand. Bij demotie vanaf 10 jaar voor pensioendatum mag toch over het oude hoge salaris pensioen worden opgebouwd. Dat geldt trouwens ook voor parttime werken. Ook dan mag toch over het oude volledige salaris pensioen worden opgebouwd.

Dit lijkt een beetje op de oude VUT (Vervroegd UitTreden). Dit waren uiterst riante regelingen, waarbij een werknemer 80 á 90% van zijn oude salaris kreeg, niet meer hoefde te werken én een volledige pensioenopbouw behield! Tja, dan was je een dief van eigen portemonnee als je niet met de VUT ging. VUT was niet gekoppeld aan het aantal dienstjaren, iedereen die 10 a 15 jaar in een branche actief was mocht met de VUT.

Echter VUT was er primair op gericht om ‘plaats te maken’ voor jongere werknemers, terwijl demotie (en ook parttime werken) er juist op gericht moet zijn om zeker tót de pensioendatum door te werken, en misschien zelfs ook daarna.

Overigens kan parttime werken ook nog eens heel goed gecombineerd worden met deeltijdpensioen. Dus voor 50% parttimen en voor 50% met (vervroegd) pensioen.

Bij demotie/parttime werken zit het probleem dus niet in de mogelijkheden, maar het zit tussen de oren. Werknemers denken nog teveel in een almaar stijgend carriérepad, maar houden dat echter niet vol en dénken dus ‘uitgewerkt’ te zijn. Werkgevers denken nog steeds dat een oudere werknemer niet meer kan, niet meer wil en vaak ziek is. Het tegendeel blijkt waar. Een werknemer van 58 is ‘niet oud’, maar iemand die graag aan de slag wil (blijven) en nog minimaal 12 jaar door wil en kan gaan! Wel in z’n eigen tempo en in een functie die ook energie geeft in plaats van neemt. Gebaseerd op de ervaring die hij heeft opgedaan.

De individualisering van arbeid én pensioen gaat gewoon door. Of dat nu een goede ontwikkeling is of niet, het is een feit. Beter daarmee aan de slag dan in het oude stramien blijven van ‘zo hard mogelijk werken om zo vroeg mogelijk fulltime met pensioen te gaan’.

Mensen die blijven werken, leven langer, blijven gezonder en zijn gelukkiger. Als u dat weet én u weet dat er voldoende mogelijkheden zijn om langer werken te bewerkstellingen, dan zou ik daar gebruik van maken. Zowel als werknemer als werkgever.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 20 april 2015